Експерт: Планът на ЦИК за електронното гласуване е общ и без срокове

1434
Експерт: Планът на ЦИК за електронното гласуване е общ и без срокове
Снимка: БНР

Електронното гласуване е особено актуална тема заради кризата в последните месеци, кризата в традиционния начин за комуникация между всички граждани, институции, юридически субекти и необходимостта да се изгради сигурна електронна комуникация. Решението на ЦИК от една страна е адекватно - да бъдат изградени сигурни канали, но от друга страна това е твърде общ документ. Това на практика е един рамков документ, в него няма конкретни срокове. На практика това е един общ документ, добро пожелание за необходимите стъпки, които трябва да бъдат предприети. Посочени са 10 отделни етапа, през които трябва да премине целият процес на въвеждане на електронното гласуване, но на практика няма срок за нито един от тези етапи. Това каза Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници" пред БНР.

През последните няколко години последователно и настоятелно подчертаваме необходимостта от съдържателна дискусия по Изборния кодекс, по проблемите в тяхната цялост, а не когато на един или друг му изтече срока в даден момент. Така, че електронното гласуване, машинното гласуване, начинът по който се финансират участниците в предизборните кампании, достъпът до медии - това са ключови проблеми, които трябва да бъдат разглеждани в пакет. Част от този проблем е и темата за електронното гласуване, подчерта Нушева.

ЦИК с план за въвеждане на електронно гласуване до 2023 г.

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване. Тя е за период от 2020 до 2023 ...

За да има такова гласуване трябва да имаме сигурни канали за идентифициране на избирателите - тук е много важна ролята на МВР и Агенцията за електронно управление, каза тя.

Опираме отново до въпроса какво се случва с въвеждането на чиповете в електронните карти? Миналата година отново бяха извършени промени, които правят връзка с българските документи за самоличност и там е посочен срок 1 октомври 2020 г. - като срок, в който би трябвало да стартира като процедура същинската електронна идентификация. Това означава, че ЦИК не е единствената институция, която отговаря за въвеждането на електронното гласуване, обясни експертът и допълни: Реално имаме отделни части, които съставляват цялото електронно гласуване.

Реален дебат също не може да се случи между експерти и институции, заради пандемията. Трябва преди това да минем към нормален режим на работа. Няма как през медиите да решаваме подобни въпроси, защото пак рискуваме да решим проблемите на парче.Такава дискусия трябва да се проведе през есента, защото проблемите се натрупват, подчерта Нушева, защото изборите предстоят през 2021г.

Предложението за постоянна ЦИК е логично, свързано с проблем от решение на Върховия съд, който реши преди години, че всички действия на избирателната комисия трябва да се провеждат след обявяване на датата на изборите. Това, което мога да коментирам, е, че наистина съществува необходимост ЦИК да уплътнява функциите си между изборите, затова и в Изборния кодекс беше записано, че е постоянно действащ орган, каза още програмният директор на "Прозрачност без граници"

Избират с електронно гласуване първия Съвет за развитие на гражданското общество

От 00.00 часа на 28 април започва електронното гласуване за избирането на първия в България Съвет за развитие на гражданското общество...

На следващите три вота електронното гласуване ще е експериментално

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Гешев за пудела и пачките: Най-високо в мафията стоят политиците (ВИДЕО)

МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика