Експерти предлагат да отпадне вторият формуляр на протокола за изборните резултати

1210
Експерти предлагат да отпадне вторият формуляр на протокола за изборните резултати
Снимка: Getty Images/Guliver

Да отпадне вторият формуляр на протокола за изборния резултат в секционните комисии - около тази идея се обединиха представители на различни институции и експерти в хода на дискусията за прозрачността и доверието в изборите, организирана от президента.

Секретарят на държавния глава по правни въпроси проф Емилия Друмева изтъкна, че преди изборния ден на секционната комисия се дават два екземпляра на протокола за белова, освен това има и чернова и повдигна въпросът не е ли това усложнение, което не допринася за прозрачността?

Наличието на втори екземпляр на протокола дава възможност за манипулации и подмяна на вота на цяла секция, убеден е държавният глава. Според него втори екземпляр не трябва да има, при положение, че комисиите разполагат с чернова и белова. Съгласие с тази теза изразиха Румяна Сидерова и Камелия Нейкова от ЦИК.

Представители на ЦИК съобщиха,че понякога в желанието си всичко да е наред, председатели на секционни комисии подписват предварително протоколите, което става предпоставка недобросъвестни членове на комисиите да нанесат неверни резултати.

Това са валидни протоколи и могат да бъдат празен чек за изборния резултат в съответната секция, подчерта Крум Зарков от БСП. Той съобщи, че скоро БСП ще предложи чрез законопроект отпадането на втория формуляр на протоколите от книжата на секционните комисии. Проф Михаил Мирчев предложи протоколите на комисиите вместо да са на хвърчащи листове, да бъдат в единно книжно тяло.

За видеонаблюдението по време на изборите представители на президентството изразиха позицията, че може да се намери техническо решение. Във всяко населено място и във всяка секция да се осигури видеонаблюдение за проследяване на изборния процес.

Предупреждение, че камерите може да бъдат използвани за оказване на натиск над избирателите отправи проф. Михаил Константинов. Обратната теза – че трябва да има тотално видеонаблюдение изказа проф. Михаил Мирчев. Той е категоричен, че трябва да се правят записи на изборния процес и фиксираните нарушения да се приемат от съда като доказателство за анулиране на изборния резултат. Ако нещата не се доведат до този краен продукт от използването на камерите, ефектът от видеонаблюдението ще бъде намален. Според него целият изборен процес трябва да бъде заснет като се започне половин час преди официалното отваряне на избирателната комисия до подписването на протокола и предаване на дължимите копия от оригиналния протокол на всички застъпници, представители и наблюдатели.

Президентът намекна, че без машинно гласуване в парламента не влиза "малък коалиционен партньор"

Притеснително е решението за силното ограничаване на обхвата на машинното гласуване. Това заяви президентът Румен Радев по време на ди...

Това е изключително важно за пълноценното практикуване на принципа за публичност и прозрачност, подчерта проф. Мирчев. Преди да се натъпчат секционните избирателни комисии с камери и друга техника трябва да се проведе обучение на членовете им, включително по събиране и изваждане на три-цифрени числа, настоя Стоил Стоилов, индивидуален експерт.

По една от най-дискутираните теми - машинно гласуване, Александър Чобанов от Сдружение "Математици, Информатици и Роботици без граници" съобщи, че са създали консорциум „Български машини за гласуване“ и заяви, че имат готовност да произведат 12 800 машини, които отговарят на всички изисквания на ЦИК за предстоящите избори. Той изрази притеснение във връзка с промените в Избирателния кодекс и изказа опасения дали е правилно да се възлага изработването на машините на „Информационно обслужване“.

„Законодателят иска да даде поръчката на организация, която никога не се е занимавала с хардуер – това ми прилича на албанската подводница, която плава ту отгоре, ту отдолу, за да вземали въздух гребците“, коментира Чобанов. Той разкритикува решението на управляващите да въведат частично машинно гласуване. „Тези 1000 машини най-добре да ги няма, защото 1000 машини не могат да помогнат, за да унищожат недействителния вот“, заяви българският производител на машини за гласуване.

Провокиран, председателят на Управителния съвет на „Информационно обслужване“ АД проф. Михаил Константинов отново потвърди, че ръководената от него фирма няма никакви производствени възможности на тази тема и отправи предупреждение към депутатите когато приемат съответния текст да знаят, че създават форсмажорно обстоятелство. „Със същия успех може да се възложи на нашата фирма да изработи космически кораб. Ние машини за гласуване не можем да изработваме. При нас работят само софтуеристи и администрация“, заяви проф. Константинов и повдигна въпросът за сертифицирането на машините. От банкомата може да си върнете парите, но като ви вземат гласа няма как да си го върнете, предупреди още той. Според ЦИК сертифициращият орган не бива да е частна фирма, а трябва да е държавен орган.

За машинно гласуване започва да се мисли 3 – 4 месеца преди изборите, за да стане ясно, че не може да се случи и така до следващите избори, коментира президентът Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика