X
 
 

Елеонора Лилова: ДАЗД не отнема деца

237 1
photo of Елеонора Лилова: ДАЗД не отнема деца
Снимка: БГНЕС
„От няколко месеца получаваме разнопосочни сигнали, че се злоупотребява с името на Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) и на социалните служби. Някои хора разказват на други хора, че социалните целенасочено ще отнемат деца. На една лъжа повторена 100 пъти, хората започват да вярват”. Това каза директорът на ДАЗД д-р Елеонора Лилова в коментар за психозата в различни райони в страната след слухове, че социални работници ще извеждат деца от семействата.

Лилова уточни, че не може да каже кои са провокаторите, това е работа на службите, които вече разследват причините за създалата се ситуация.

ДАЗД обучава директорите на столични училища за реакции при насилие над деца

Експерти от Държавната агенция за закрила на детето започнаха днес обучение за превенция на насилието на директори на столични училища,...

Директорът на ДАЗД напомни, че агенцията няма правомощия да отнема деца – в нея работят експерти, които подготвят документи и политики. Когато получат тревожни сигнали за деца в риск, ги подават на Агенция „Социално подпомагане”.

За Националната стратегия за детето, около която също имаше голямо напрежение, Лилова уточни, че до края на годината действа настоящата стратегия и засега няма приета нова, която да действа от 2020 г. Според нея е хубаво да има такъв документ, но е по-важно да се спазват действащите закони, които закрилят децата. Важно е също да има доверие в институции, защото недоверието доведе до тази ситуация, уточни директорът на ДАЗД в интервю за bTV.

За изоставеното бебе в столичния кв. „Люлин”, което беше открито снощи тя знае, че е добре и за него се грижат в дом за медико-социални грижи. По думите й оставената бележка бебето да се предаде на социалните означава, че има хора, които знаят, че социалните работници всъщност се грижат за децата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анониме 1 Анониме преди 4 дена Профил на трол?
    Какво доверие, какви 5 лева?!?! Откровено лъжат и се оказваме в ситуация "Крадецът вика дръжте крадеца"...Ако обнародваните през март 2019г. в Държавен Вестник ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ промени в над 20 закона,с мнооого разтегливи понятия, все в ущърб на родителите и даващи безумни правомощия на-забележете- НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦЦ, дори не на институции и които влизат в сила от 01.01.2020г. не са виж още ›› истина, тогава добре - вие, ГОСПОЖА, сте права, а всички останали сме в грешка...Или да Ви зашлевя, ГОСПОЖА, с Държавния Вестник през лъжливата Ви уста...?