Емил Димитров: Няма да има бетон и асфалт при Рилските езера

2468
Емил Димитров: Няма да има бетон и асфалт при Рилските езера
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Няма бетон, няма асфалт и проблемът с джиповете ще бъде трайно решен. Това каза екоминистърът Емил Димитров в интервю по БНТ, запитан дали има асфалтирани пътеки, багери, чакъл в Рила, след спречкването му по темата с премиера.

„В Рила трябваше да се направят пътеки с чакъл, ситна фракция, за да вървят по тях хората, да не съсипват планината. Затова се е качил багер, който стоял около 2 часа и самата охрана се качила и го върнала. Има си прокурорска проверка, няма да има багери там. Проектът ще продължи с коне – карат се до хижата инертни материали и се качват горе с торби и се правят пътеки“, обясни министърът. Той е категоричен, че пътеки трябва да има - ако някой пострада да може да бъде свален.

Министърът обяви, че в четвъртък проблемът с джиповете ще бъде решен.

Откриха 4 тона пестициди край с. Койнаре, проверките в страната продължават (ВИДЕО)

Четири тона пестициди са открити край село Койнаре в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години. Това о...

„Проблемът с джиповете ще бъде трайно решен. Ще издадем заповед и цялото движение в парка ще се поеме от парк Рила и РИОСВ София“, каза той. Димитров уточни какви стъпки ще предприеме МОСВ: „Възстановяваме проекта и продължава да се изпълнява за пътеките, другото е информационен център с база на планинските спасители и трето – издаваме заповед, съгласувано с ЕС – цялата зона надолу е под контрола на РИОСВ София, която има право да издава заповеди, да ограничава и разрешава спасителни аварийни и всякакво друго решение, така че в четвъртък проблемът с джиповете ще бъде решен“.

Помолен да коментира информациите за изгаряне на опасни отпадъци край Варна, министър Димитров съобщи, че отпадъци се горят в три завода и уточни, че става дума за малки незначителни количества, които не са опасни и не са радиоактивни.

Той обърна внимание, че там има друг по-притеснителен според него проблем – водата. Яз. Камчия захранва цялото Черноморие и там може да се случи същото като с Перник, алармира той. Според него трябва да се пести водата на яз. Камчия и светкавично да се поправят другите язовири, да се направят съответни водопроводи и 2 малки пречиствателни станции.

Коментирайки горещата тема за пестицидите, министърът посочи, че в цялата страна има закопани големи количества - в бивши септични ями и пр. „Когато е заровено в земята го вземаш с почва и става много по-скъпо обезвреждането“, отбеляза той.

МОСВ за обгазяването на с. Труд: Няма норми за неприятни миризми

Еко-министърът Емил Димитров не възнамерява да затяга мерките против изпускането на неприятни миризми от централата за биогаз до пловди...

За унищожаването на отпадъците от коронавируса, министърът съобщи, че опитва да стимулира работещите в инсинератора, който е към МОСВ и се намира в Александровска болница. „Само ние горим такива. Капацитетът е много голям. Това е изключително опасна дейност. Опитвам се да дам на хората допълнително заплащане, защото там няма съмнение дали са или не са (б.р. на първа линия). Стигнем ли над 8 тона, ще трябва да ползваме други инсинератори в България. Засега не сме стигнали този капаците, но проблемът е огромен“, каза министър Димитров.

В отговор на въпроса кой замърсява реките, той без колебание заяви: „Всички ги замърсяват“ и увери, че МОСВ прави проверки. „Над 20 са мощностите, които се занимават с такава дейност, голямо е количеството, съхраняват се по надлежния ред“, съобщи той.

Емил Димитров сподели, че не му е била детска мечта да бъде министър, но до края на мандата ще се грижи за всички и визира март месец. „Вода има за всички – и за земеделци, и за енергетика“, похвали се той. Да му е честито на следващия министър, добави Димитров.

Той изрази недоумение от исканията на протестиращите: „Какво означава да смениш законоустановен строй? Ами ако следващите избори са след два месеца и пак не им хареса резултата? Стачка до безкрай ли?....“ и предупреди: „Цялата тази сметка за това ,че някой стои по площадите някой я плаща“. Най-големите проблеми в обществото са когато няма комуникация между хората, коментира Димитров  и отбеляза, че трябва да има комуникация и да е ясно кой кого представлява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика