Емил Димитров-син и партия МИР настояват за 60% квота за българска музика в обществените медии

3403
Емил Димитров-син и партия МИР настояват за 60% квота за българска музика в обществените медии
Снимка: Actualno.com

Искането за квота за излъчване на българска музика е "справедливо и необходимо", защото музиката още от най-ранно детство има силата да въздейства и формира бъдещото развитие на индивида, както и неговия морал и поведение в обществото. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

Тя идва след обсъждане в парламентарната комисия по културата и медиите, която преди дни подкрепи законова регламентация за повече българска музика. Предстои да бъдат конкретизирани законовите текстове.

Според партия МИР редица европейски държави имат въведени различни механизми за задължителни квоти за национална музика изпълнена на роден език, като процентите варират от 25% за частните радиостанции до 80% за обществените медии. Именно затова, според тях, постигането на квота от 60% за излъчване на българска музика е реалистично и би било добре да се случи.

„Първото изкуство, което веднага реагира на времето, в което живеем, е музиката. Всички се надяваме, че с времето ще се създват все повече музикални произведения с необходимата музикално-художествена стойност. Основната съпротива идва от представителните организации на частните радиостанции и медии. В европейските страни (над 20), които имат квоти за национална музика на роден език, и в частните търговски медии е доказано, че приходите на медиите от реклама не намаляват. Опазването на музикалното културно наследство и неговото развитие в ерата на мултикултурните взаимоотношения и тенденции е от първостепенно значение. Чрез музиката може да се формира не само едно общество но и цели държави“, казва зам.-председателят на партия МИР Емил Димитров-син.

Той подчертава, че Франция, която е родината на съвременната демокрация, през 1994 г. въвежда закон за 40% френскоезична музика и 20% за нови изпълнители.

„Основната причина за приемането на този закон е запазване на националното музикално- културно наследство, неговото развитие и противодействие на нахлуването на англоезичната музикална стилистика и култура. Запазването и развитието на българската музика и родния ни език, освен че защитава културната ни идентичност, защитава и подпомага развитието и съществуванието на артисти-изпълнители, автори, продуценти, поети и всички други, които са ангажирани в божествния процес на създаване на музика“, заявява още синът на легендарния български музикант Емил Димитров.

Според партия МИР самата квота трябва да бъде разделена процентно на действащи концертиращи утвърдени имена, нови прохождащи артисти и златен фонд, защото по този начин всички във времето, които са създавали или създават музика, ще имат удовлетворение за своя труд и принос.  

„Това ще доведе до създаването на много повече качествена музика, която да пребъде, публиката е единственият съдник на изкуството. Нека не изпадаме в ситуацията да слушаме българска музика само в нощни заведения. Процесът по създаване на музика, продуцирането и записването и е дълъг, труден и скъп и когато нямаш възможност за реализация, то този процес се обезсмисля. В редица частни медии, които са получили лиценз като „политемтични“, отсъства българска музика на роден език. Когато се променя качеството и посланията на музиката, се променят неусетно и фундаменталните основи на обществото“, казва Емил Димитров-син.

От партия МИР призовават да се запази многообразието на българската културата и да се въведе квота за задължително излъчване на музика на български език, балансирана по принципа Минало/Настояще/Бъдеще, която да обхваща и частните радиостанции и телевизии.

„Именно затова партия МИР предлага квота 60% за обществените медии и 25% за частните, призовава Емил Димитров-син.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com