Енергийният министър: Не виждам смисъл от нов договор с "Газпром", няма отсрочка за 7-те танкера

21918
Енергийният министър: Не виждам смисъл от нов договор с "Газпром", няма отсрочка за 7-те танкера
Снимка: БГНЕС

"Газпром" е последен вариант пред България за доставки на газ, но ако се стигне до възобновяване на разговорите с руската държавна компания, страната ни ще иска рестарт на доставките по текущия договор. Той е до края на 2022 г., но през април Кремъл спря синьото гориво, тъй като правителството на Кирил Петков отказа да плаща в рубли по схемата на Владимир Путин.

Новият служебен министър на енергетиката Росен Христов обяви това на брифинг, след като инспектира газовата връзка с Гърция, като добави, че не вижда смисъл от нов договор с "Газпром".

Сигнал Борисов да бъде разследван заради всяване на паника на борсата

Бившият депутат от "Демократична България" Владислав Панев е внесъл сигнал в Комисията за финансов надзор (КФН) срещу лидера на ГЕРБ Бо...

"Приоритетно започваме да преговаряме с Азербайджан и няколко други големи доставчици, включително турски. На база на това какви количества могат да доставят те, ще започнем разговори с "Газпром" – ако се наложи. Още не сме сигурни, че ще се наложи, но го имаме като опция. Ако решим да го правим, най-вероятният сценарий е да искаме възобновяване на доставките в рамките на съществуващия договор. Не виждам основание да се започват преговори за нов договор", обяви Христов.

"Ще се дискутира начинът на плащане. Ние искаме малко по-добри условия от другите европейски държави, но да видим дали ще се съгласят. Дори да подновим разговорите, не е много сигурно дали "Газпром" ще искат да работят с нас. Предишното правителство направи някои доста резки стъпки с Русия. На фона на тези отношения между двете страни, не виждам как биха реагирали "Газпром" и колко гъвкави биха били. Надявам се на това, че икономическият интерес не е толкова свързан с политическия. Колкото по-агресивни искания имаме, толкова по-трудно се водят преговори. Допускам всичко. Подготвяй се за най-лошото, надявай се на най-доброто", каза министърът.

Седемте танкера с втечнен газ от САЩ

Министерството на енергетиката не е получило исканата отсрочка от американската компания Cheniere, която ще доставя договорените от кабинета "Петков" седем танкера с втечнен газ – датата за потвърждение на обвързващата оферта остава 19 август (бел. ред. - офертата е обвързваща в смисъл, че Cheniere вече е поела ангажимент за доставка за България и само при изричен наш отказ няма да го изпълни). Според Христов, нито в Турция, нито в Гърция нямало договорени слотове за разтоварване. Той се свързал с турските си колеги и до утре трябва да ни върнат отговор дали ще могат да осигурят място за танкерите.

Припомняме, че според бившия премиер Кирил Петков и бившия министър на енергетиката Александър Николов има договорена опция за слот за първия танкер (за октомври) в Гърция – нещо, което Росен Христов отрича.

"Получихме отговор от американската компания, не могат да удължат срока на офертата, остава до 19 август да посочим терминал за доставка на втечнения газ. Вчера се срещнах със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да отговори дали при тях има терминали за разтоварване на танкерите. Вероятно късно днес или утре сутрин ще ни върнат отговор", обяви министърът.

Директорът на "Булгаргаз" уверява, че ще има газ до края на годината и говори за съд срещу "Газпром"

Добрата новина е, че за последното тримесечие ще има необходимото количество газ. Недотам добрата новина е, че синьото гориво ще е скъп...

Попитан не е ли осигурен терминал за първите 2 танкера, той каза, че два танкера са били разтоварени в Турция през юни, а за трите от общо 7 до края на тази година "няма осигурени терминали нито в Турция, нито в Гърция". "Събрахме оферти от компании със запазени слотове в Гърция, но тук идва въпросът и с цената. Не ни трябва скъп газ. "Булгаргаз" обяви вече търгове, има увереност, че можем да осигурим газ по тях за септември и за октомври. Имаме и резервни варианти. Вече има участници на търговете на "Булгаргаз" – за септември дори ни предложиха много добра цена. Тя е под търговата цена на TTF (холандската газова борса)", каза той.

От новото ръководство на "Булгаргаз", каза той, ще се изисква "по-активно да реагират на флуктуации на пазара". По думите му - не е трябвало да изпадаме в ситуация да търсим слотове в Гърция и Турция. Трябвало е по-рано да се търсят алтернативни източници.

"Минимум на 120-130-150% трябва да осигурим газ за нашите нужди, ако трябва да преразпределяме. Ако искаме реална диверсификация, трябва да имаме няколко източника на газ, които да доставят повече от необходимото ни – за да варираме от един на друг, да имаме ценова конкуренция и осигурени количества", смята той.

Газовият интерконектор с Гърция

Служебният министър инспектира газовата връзка България - Гърция в деня, в който от компанията ICGB обявиха, че интерконекторът официално е свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа. Това означава, че физическият пренос на синьо гориво е технически обезпечен. Обиколката на Христов започна от газоизмервателна станция Стара Загора и завърши в Диспечерския център, разположен до с. Стамболийски.

"Системата за управление е критична – всички кранове и системи се управляват компютърно чрез нея. В момента тя е в тестови режим и е договорено на 14 септември компания, която е експертна и наета от Министерството на енергетиката, да направи от страна на нас, като инвеститор, пълен контрол върху системата. Вторият елемент са системите SCADA – пренасянето на данни чрез оптичен кабел. В проекта е предвиден втори оптичен кабел, така че да се осигури 99,9% готовност на системата. Предвидено е изменение този резервен канал за комуникация да бъде заменен с друга система, като изграждането на втория кабел да остане в последваща фаза. Трето, всичко свързано с безопасността – трябва да има отстраняване на всички забележки", коментира Христов оставащите довършителни работи.

Най-големият вносител на руски газ в Германия отчете рекордни нетни загуби

Uniper - най-големият вносител на руски газ в Германия, както и най-големият клиент на „Газпром“ в Европа – отчете ре...

"Четвърто, преглеждане преди внасяне на одобрение на цялата документация - т.е. официалното получаване на Акт 15 и Акт 16. Това е предвидено в по-крайната фаза на проекта. МРРБ е институцията, която е най-силно въвлечена в процеса. Техните експерти разглеждат документацията, преди да е официално подадена, и дават съвети, за да могат после моментално да реагират и да няма връщане на документи – да не се губи административно време", добави той.

В средата на септември се очаква получаване на Акт 15 и Акт 16 за газовата връзка. Това не е комфортен период, според Христов, защото "най-малкото закъснение и отклонение от този график може да доведе до започване на проекта след 1 октомври, а това е недопустимо и може да донесе значителни финансови щети на страната". 

"Има увереност, че газ ще потече на 1 октомври. Дори проектът да е готов по-рано, няма как да потече по-рано заради различни договорености. Графикът е изключително амбициозен, всички трябва да работят с максимално мобилизиране. Реалистично е, но е на критичния път. Ако се забавим дори няколко дни след 1 октомври, газ ще потече от 1 ноември. Ще се работи денонощно, тук ще съм всяка седмица, всички колеги ще работят, за да не допуснем такова закъснение. "Авакс" и "Ай Си Джи Би" остава да изпълнят поетите ангажименти, заяви министърът.

В системата има газ и тя се тества, но не като газопровод. Този газ, който е вътре, е тестови. "40 бара е налягането. Не е предвидено сега интерконекторът да работи като газопровод – само се следи за течове, които се отстраняват, ако намерят такива", добави Христов.

Припомняме, че миналата седмица Росен Христов каза, че влизането в експлоатация на интерконектора няма да бъде забавено и на 1 октомври трябва да текат търговски количества газ. След това операторът ICGB въведе новия управленски модел, което е едно от европейските изисквания за реализиране на проекта. То беше одобрено в Търговския регистър и от Агенцията по вписванията.

Енергиен експерт: Ако миналата година сметката за парно е била 200 лв., тази ще е близо 600 лв.

Увеличение на цената на парното може да има от 1 януари. Тогава ще има и прогнозни цени на газа. Това каза в ефира на Нова телевизия Кр...

Стана ясно още, че гръцкият газопровод може да работи, като всички основни строителни дейности са завършени. Остават само второстепенни, но те са задължителни за издаването на съответните разрешителни. Чрез интерконектора IGB страната ни ще може да получава в пълен обем договорените 1 млрд. куб. м. природен газ по договора с Азербайджан.

ОЩЕ: Гръцкият газопровод може да работи, но по закон се искат още довършителни работи

На 15 август Христов каза, че най-рано след седмица ще започнат да се водят разговори с „Газпром“ – "ако е необходимо". Отговорът - пореден протест пред Президентството.

ОЩЕ: Трета седмица – трети протест: #ГАZwithme пред Президентството (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика