Ердоган дал на Борисов "филм на флашка" как искали да го убият, Борисов го наричал Тайпи

7404
Ердоган дал на Борисов "филм на флашка" как искали да го убият, Борисов го наричал Тайпи
Снимка: БГНЕС

Зададох на Ердоган въпросите относно репресиите в Турция и обвиненията за липса на демокрация и той ми каза: "Бойко, те искаха да ме убият". Това каза премиерът Бойко Борисов относно визитата си в Турция. Турският президент му разказал, че искали да го убият, без да го съдят и за доказателство дал "документален филм, заснет на флашка".

В България винаги съм бил против свободията, тук имате такава огромна свобода. Кой би си помислил дори от правителството да отправи забележка – в България няма шанс нещо да се скрие, да не излезе, обрисува с розови думи ситуацията с медийната ни свобода Борисов. Не може да се говори за едно сигурно място в медиите, а за една сигурна страна, в която всеки може да си зададе въпросите, отвърна водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев. Чувал съм за разни "Брадва", "Секира" – на БСП сайтове, отвърна Борисов, след като му беше посочено, че пред някои други сайтове от правителството се дават такива интервюта, че човек се чуди за какво става въпрос.

Хубаво е Борисов да е приятел с Ердоган, ако знае какво прави

Визитата на българския премиер Бойко Борисов и на българския външен министър Екатерина Захариева в Турция беше едно от централните поли...

Борисов заяви и, че не му е стил да се изтъква като медиатор между ЕС и Турция, но с Ердоган си говорил на име, което използвали само близките му приятели - Тайпи (бел. ред. - името на турския президент е Реджеп Таийп Ердоган). В едни приятелски отношения мога да кажа на Ердоган всичко - че е прекалил в изявленията си към Европа, дори да повиша тон, стана ясно от думите на Борисов, според когото той има авторитет сред „тези хора” и те го чували. Ердоган и Борисов си говорили и за Валери Симеонов, като премиерът обяснил на турския президент, че Симеонов е добре. Важното е, че те знаят, че сме гарант за етническата справедливост, увери лидерът на ГЕРБ, според когото спрямо условията в Турция в България държавните условия били спартански – "в Бояна нищо не било пипано, дори една боя няма".

Премиерът каза и, че не си спомня толкова тежки думи и заплахи да се разменят по остта Анкара – Европа, особено покрай изборите в Холандия. По време на избори хората лудват и казват неща, които не мислят, каза още Борисов, според когото е важно България да си гарантира сигурността по българо-турската граница. Щом е ограда, тя се преодолява – на 200 километра каквото и да правиш, няма как всичко да ограничиш. Нашето съоръжение е, ако дойде голям бежански поток, да подпре и помогне на полицаите ни и армията ни, изтъкна Борисов, който заяви относно отншенията с Ердоган, че "караме се, разправяме се", но по линита на пазене на границата всичко е наред.

Две години при Орешарски да бяха сменили камерите по границата, заяде се лидерът на ГЕРБ задочно с червения депутат Елена Йончева, която каза преди време, че камерите по границата не работят. След като има съмнения и обвинения, да се отива на съд. Всичко това щяхме да сме го направили, ако не се бяхме занимавали миналата година с безумните им проекти "Белене" и Цанков камък – ако се върнем в тази тема през годините кой е прав и кой крив, нищо няма да стане, подчерта премиерът.

Разбира се, нашите визити в Германия и Франция бяха с друга цел – да влезем в чакалнята на еврозоната, да разгледаме приоритети за нашето председателство, уточни Борисов. Той добави, че днес и утре (22-23 юни) има среща в Брюксел с "германските концерни" и германския министър на финансите Волфганг Шойбле, за която възлага големи надежди.

Борисов: На практика Европа става зависима от Турция, газовите коридори минават оттам

На практика Европа става зависима от Турция, газовите коридори минават оттам. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след ср...

Относно Договора за добросъседство с Македония Борисов заяви, че няма нищо скандално и че първо трябвало да бъде ратифициран от съответните парламенти, където можело да има поправки, а после да бъде даден в ООН. Историята ясно е казала кой кой е, важен е поклонът пред Самуил, а отдолу какво пише, няма значение, беше тезата на Борисов относно възможността на 2 август да се поклони пред паметника на цар Самуил в Скопие, на който пише, че Самуил е македонски цар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика