Ето го словото на президента Румен Радев при учредяването на Инициативния комитет за втория му мандат

3837
Ето го словото на президента Румен Радев при учредяването на Инициативния комитет за втория му мандат
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

188 учредители присъстваха в залата за учредяване на Инициативен комитет за издигане на кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент за изборите на 14 ноември. Инициативният комитет ще има трима съпредседатели - д-р Цветеслава Гълъбова, която е шеф на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", журналистката Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов. Публикуваме речта, с която Румен  Радев се обърна към хората, които го издигат за втори мандат: 

Скъпи приятели и съмишленици,

Благодаря на всички вас – общественици, творци, хора от университетите и академиите, шампиони, кметове, бивши колеги, младежи, българи с достойни биографии и с ценностни позиции – за изразената подкрепа. Въпреки, че пет години я усещам при срещите с хората по всички краища на България, енергията и зарядът при сформирането на този Инициативен комитет надхвърлиха очакванията ми.

Приемам подкрепата на българите като оценка на свършеното до момента в първия ни мандат, като одобрение на позициите, които заемаме и на посоката, която следваме. На фона на безпрецедентния срив на доверие в политическата система и институциите, на общата криза на законността, президентството се утвърди като стълб на стабилността и държавността. Защото дори в най-тежките времена на обсада, на непрестанни атаки и клевети, ние не се отклонихме от мисията си:

- да отстояваме държавността и интересите на българите;

- да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма;

- да фокусираме общественото внимание върху недъзите на политическата система;

- да задаваме дневния ред по важни теми;

- да обединяваме около значими каузи;

- да работим за модернизацията на България;

- да отстояваме българския интерес зад граница.

Защото вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел на беззаконието и гарант на комфорта на облагодетелстваните. Единството не е механичен сбор на грабители и ограбени, на лъжци и излъгани. Единението е осъзнато обединение около демократични ценности, около гражданската воля да се разпознаят и следват съдбовно значими обществени цели. Считам, че изминалите пет години промениха обществената атмосфера. Антимафиотският консенсус се роди на площадите и се пренесе в изборните урни, защото няма нормален човек, който да приема произвола, беззаконието и корупцията. Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива е само етапен провал. Обществото е зряло за промени. Въпрос на време е те да изкристализират в законите и в начина на тяхното прилагане. Ние не приехме да сме пасивни наблюдатели и не се скрихме зад институционалния комфорт. Защото бяхме с вас и не ви предадохме - във вашето недоволство, във вашата надежда за свободна, справедлива и солидарна България.

Илияна Йотова: Не използвайте свободата за дребни политически интриги

"Недейте да използвате свободата, онова, което ни е толкова скъпо, за дребни политически интриги. Нашата цел е съграждането". За това п...

Тази надежда заяви себе си със спонтанно избухналите протести миналото лято. Ясно е, че пътят няма да е лесен и бърз. Десетилетното срастване на управляващата партия с държавата, развихрилата се корупция, концентрацията на пари в близкото до властта обкръжение, упражняването на влияние чрез страх и манипулации, насажданите с години лъжи и демагогия, отровената медийна среда затормозяват промените. В този турбулентен преход ще има нужда от стабилна институция с доверие, с ясни ценностни устои и посока, която да остане на страната на хората.

За нас това е осъзнат дълг. Затова още през януари с г-жа Йотова излязохме с Послание за Нова България и обявихме намерението си да се кандидатираме за втори мандат. Потвърдихме, че ще продължим да следваме неотклонно пътя към най-важната според нас непосредствена национална цел – укрепването на държавността. Без нейното постигане всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще попадат в плен на олигархията и ще бъдат обречени на провал, а страната на изостаналост. Затова ще продължим борбата си за честни и достъпни избори, за излъчване на нов тип управление – синтез на почтеност и компетентност, укрепване на върховенството на закона, пресичане на злоупотребата с власт и кражбите, за инвестиции в човешкото развитие, гарантиране на свободата на медиите.

Само така ще победим бедността и безправието, ще намерим достойното си място в европейското семейство. Място, което ни принадлежи като страна с принос към историята, духовността и икономиката на континента. Демократичните ценности са свързани основно с правата на гражданите, с каузата на свободата. Ние няма да оставим българите да се свиват от страх в нишите на оцеляването. Затова решително подкрепихме площадите на недоволството. Направихме го, защото страхът разяжда не само душите, здравето и способността ни да мислим, но и самите устои на държавата.

Изборите на 14 ноември ще бъдат истинско изпитание не само като организация заради съвместяването на президентския и парламентарния вот, но и заради сливането на кампаниите и изкривяването на мажоритарния характер на президентския вот. Затова искам да благодаря на всички партии и коалиции, които заявиха подкрепата си за нас. Споделяме редица общи каузи, които системно съм подкрепял и съм готов да работим за общи цели в името на България.

В тази отговорна мисия е от изключително значение човекът до теб. И аз съм истински щастлив, че я продължаваме заедно с г-жа Йотова. След пет години ние сме още по-сплотен и непоколебим екип. Нашето единомислие и коректно партньорство е рядкост за токсичната политическа среда на непреглътнато его, личностни конфликти и обвинения. То е и залог за нашия успех.

188 учредиха Инициативен комитет за втория мандат на Радев (ВИДЕО)

188 учредители присъстват в залата за учредяване на Инициативен комитет за издигане на кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за ...

Скъпи сънародници,

Предстои ни избор. Не просто за президент и вицепрезидент, а избор ценностен, избор на бъдеще. Избор, в който ще разчитам на вашата мъдрост, вяра, воля и енергия.

Затова искам да заявя това, което беше мое кредо през последните пет трудни, но вдъхновяващи години: да бъда с народа си.

Казвам го и днес: С вас съм!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика