Ето какво отговори МОН на запитване от Actualno.com за дисертацията на Пламен Николов

11112
Ето какво отговори МОН на запитване от Actualno.com за дисертацията на Пламен Николов
Снимка: ИТН

През 2005 г. Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала дисертацията на Пламен Николаев Николов в Народната библиотека „Кирил и Методий“ и в тогавашния Централен институт за научно техническа информация (ЦИНТИ) без задължителната информационна карта, която съдържа детайлите, свързани с нейната защита. Това е изрично отбелязано в опис на дисертационни (хабилитационни) трудове, депозирани от ВАК, с номер №91 от 16 май 2005 г., който се съхранява в Националния център за информация и документация (НАЦИД) към Министерството на образованието и науката (МОН) - наследник на ЦИНТИ. Документът се позовава на протокол № 13 от 18 октомври 2004 г. на научна комисия 12 на ВАК, съобщават официално от образователното ведомство.

Поводът е засилен интерес към дисертационния труд Пламен Николов – номиниран за премиер от „Има такъв народ“.

Actualno.com вчера изпрати заявление за достъп до обществена информация до НАЦИД с искане да ни бъде предоставено копие на цялата налична документация относно научния труд на кандидат-премиера, заради съмнение, че са манипулирани данните в НАЦИД за нея. Целта на днешното прессъобщение е да се опровергаят медийните публикации по темата, но пък е факт, че вчера за около четири часа сайтът на НАЦИД спря да работи. На практика той се отваряше, но Регистърът на академичния състав в Република България отказваше да функционира за доста продължителен период. Изчезнали бяха данните за общия брой хабилитирани лица (6677 към днешна дата – б. р.), както и на всички с академични длъжности и придобити научни степени (54 746 бр.). При отваряне на регистъра излизаше надпис, оцветен в червено „Няма намерени резултати!“. Надписът оставаше непроменен при опит за търсене на което и да е от лицата с академични длъжности на всички възможни браузъри. 

"Сайтът действително блокира вчера, защото беше претоварен след публикациите. Просто много хора искаха да влязат и да видят. Факт е, аз не го отричам - заради многобройните опити да бъде посетен, тъй като Григор Лилов беше сложил линк и всички искаха да видят, затова сайтът блокира. Едно нещо не е вярно от публикацията на Григор Лилов - че едва ли не в събота е добавена информацията за Пламен Николов", каза Екатерина Попова от пресцентъра на МОН. 

Научният ръководител на Пламен Николов: Изключително подготвен. Смятах да го взема за асистент

Научният ръководител на Пламен Николов проф. Валери Динев разказа, че дисертацията на Николов е налична, пази се в библиотеката на кате...

(До този прозорец в сайта на НАЦИД можеше да се стигне вчера в продължение на около четири часа. Търсачките спряха да работят напълно, независимо кой браузър се използва)

Прессъобщението продължава така:

„Поради тази причина информацията за тази дисертация, налична в електронния Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС) на НАЦИД, е твърде оскъдна“.

Проверката била извършена в отговор на силния обществен интерес и множество запитвания от медии, отправени до пресцентъра на МОН и до НАЦИД. 

Откъде го изкараха този Пламен Николов?! Та той е политически неподготвен

"Има такъв народ" руши партийната система. Ако кабинетът бъде гласуван от ИТН и БСП, след като ГЕРБ не влезе в зала и намали кворума, щ...

„До 2011 г. основните данни за лицата, придобили образователната и научна степен „доктор”, научна степен „доктор на науките“, както и за лицата, заемащи академична длъжност, първоначално са вписвани в поддържаната от ВАК документация и електронна база данни. През 2011 г. тези данни са мигрирани в „Електронна база данни за защитените дисертационни трудове и списък на хабилитираните лица в Република България” на НАЦИД съгласно чл. 3 от Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България (Изм., ДВ, бр. 19 от 2011 г.). Тогава са мигрирани и данните за Пламен Николаев Николов, които не са променяни от датата на мигриране - 12 юли 2011 г.“, пояснява пресцентърът на МОН.

От там обясняват, че съществуващата електронната база данни е преместена в „Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС), поддържан от НАЦИД.

„Партидата на Пламен Николаев Николов в РАС е мигрирана на 3 октомври 2018 г. без никакви промени от първото й прехвърляне на 12 юли 2011 г. Непълнотата на информацията относно дисертацията на Пламен Николаев Николов се дължи на липсата на попълнена информационна карта, с която дисертациите постъпваха в НАЦИД до юли 2018 г., когато влиза в сила изменението на чл. 3 от Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България (Изм., ДВ, бр. 56 от 6 юли 2018 г.). Дисертацията на Пламен Николаев Николов постъпва в НАЦИД с цитирания вече опис №91/16.05.2005 година от ВАК. Тя е обработена и заведена във фонда на библиотеката на НАЦИД през септември 2005 г. с инвентарен № 135 в инвентарна книга № 3. В Книгата за движение на библиотечните фондове е под № 48 от 02.09.2005 г.  Получила е сигнатура за хранилище  8487. През 2016 г. библиотеката на НАЦИД се присъединява към електронния каталог COBISS и след мигриране на библиографското описание на дисертацията се вписва  сигнатурата и  инвентарния номер, което може да се види на следния линк: https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1262594276#full“, сочат още от образователното ведомство.

„Дисертационният труд на Пламен Николаев Николов е наличен в библиотеката на НАЦИД. МОН има готовност да го публикува след изразено писмено съгласие на автора“, пишат в заключение от образователното ведомство.

Още: Какво всъщност е докторското образование на кандидат-премиера? 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика