X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Ето какво отговори МОН на запитване от Actualno.com за дисертацията на Пламен Николов

8244
Ето какво отговори МОН на запитване от Actualno.com за дисертацията на Пламен Николов
Снимка: ИТН

През 2005 г. Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала дисертацията на Пламен Николаев Николов в Народната библиотека „Кирил и Методий“ и в тогавашния Централен институт за научно техническа информация (ЦИНТИ) без задължителната информационна карта, която съдържа детайлите, свързани с нейната защита. Това е изрично отбелязано в опис на дисертационни (хабилитационни) трудове, депозирани от ВАК, с номер №91 от 16 май 2005 г., който се съхранява в Националния център за информация и документация (НАЦИД) към Министерството на образованието и науката (МОН) - наследник на ЦИНТИ. Документът се позовава на протокол № 13 от 18 октомври 2004 г. на научна комисия 12 на ВАК, съобщават официално от образователното ведомство.

Поводът е засилен интерес към дисертационния труд Пламен Николов – номиниран за премиер от „Има такъв народ“.

Actualno.com вчера изпрати заявление за достъп до обществена информация до НАЦИД с искане да ни бъде предоставено копие на цялата налична документация относно научния труд на кандидат-премиера, заради съмнение, че са манипулирани данните в НАЦИД за нея. Целта на днешното прессъобщение е да се опровергаят медийните публикации по темата, но пък е факт, че вчера за около четири часа сайтът на НАЦИД спря да работи. На практика той се отваряше, но Регистърът на академичния състав в Република България отказваше да функционира за доста продължителен период. Изчезнали бяха данните за общия брой хабилитирани лица (6677 към днешна дата – б. р.), както и на всички с академични длъжности и придобити научни степени (54 746 бр.). При отваряне на регистъра излизаше надпис, оцветен в червено „Няма намерени резултати!“. Надписът оставаше непроменен при опит за търсене на което и да е от лицата с академични длъжности на всички възможни браузъри. 

"Сайтът действително блокира вчера, защото беше претоварен след публикациите. Просто много хора искаха да влязат и да видят. Факт е, аз не го отричам - заради многобройните опити да бъде посетен, тъй като Григор Лилов беше сложил линк и всички искаха да видят, затова сайтът блокира. Едно нещо не е вярно от публикацията на Григор Лилов - че едва ли не в събота е добавена информацията за Пламен Николов", каза Екатерина Попова от пресцентъра на МОН. 

Научният ръководител на Пламен Николов: Изключително подготвен. Смятах да го взема за асистент

Научният ръководител на Пламен Николов проф. Валери Динев разказа, че дисертацията на Николов е налична, пази се в библиотеката на кате...

(До този прозорец в сайта на НАЦИД можеше да се стигне вчера в продължение на около четири часа. Търсачките спряха да работят напълно, независимо кой браузър се използва)

Прессъобщението продължава така:

„Поради тази причина информацията за тази дисертация, налична в електронния Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС) на НАЦИД, е твърде оскъдна“.

Проверката била извършена в отговор на силния обществен интерес и множество запитвания от медии, отправени до пресцентъра на МОН и до НАЦИД. 

Откъде го изкараха този Пламен Николов?! Та той е политически неподготвен

"Има такъв народ" руши партийната система. Ако кабинетът бъде гласуван от ИТН и БСП, след като ГЕРБ не влезе в зала и намали кворума, щ...

„До 2011 г. основните данни за лицата, придобили образователната и научна степен „доктор”, научна степен „доктор на науките“, както и за лицата, заемащи академична длъжност, първоначално са вписвани в поддържаната от ВАК документация и електронна база данни. През 2011 г. тези данни са мигрирани в „Електронна база данни за защитените дисертационни трудове и списък на хабилитираните лица в Република България” на НАЦИД съгласно чл. 3 от Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България (Изм., ДВ, бр. 19 от 2011 г.). Тогава са мигрирани и данните за Пламен Николаев Николов, които не са променяни от датата на мигриране - 12 юли 2011 г.“, пояснява пресцентърът на МОН.

От там обясняват, че съществуващата електронната база данни е преместена в „Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС), поддържан от НАЦИД.

„Партидата на Пламен Николаев Николов в РАС е мигрирана на 3 октомври 2018 г. без никакви промени от първото й прехвърляне на 12 юли 2011 г. Непълнотата на информацията относно дисертацията на Пламен Николаев Николов се дължи на липсата на попълнена информационна карта, с която дисертациите постъпваха в НАЦИД до юли 2018 г., когато влиза в сила изменението на чл. 3 от Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България (Изм., ДВ, бр. 56 от 6 юли 2018 г.). Дисертацията на Пламен Николаев Николов постъпва в НАЦИД с цитирания вече опис №91/16.05.2005 година от ВАК. Тя е обработена и заведена във фонда на библиотеката на НАЦИД през септември 2005 г. с инвентарен № 135 в инвентарна книга № 3. В Книгата за движение на библиотечните фондове е под № 48 от 02.09.2005 г.  Получила е сигнатура за хранилище  8487. През 2016 г. библиотеката на НАЦИД се присъединява към електронния каталог COBISS и след мигриране на библиографското описание на дисертацията се вписва  сигнатурата и  инвентарния номер, което може да се види на следния линк: https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1262594276#full“, сочат още от образователното ведомство.

„Дисертационният труд на Пламен Николаев Николов е наличен в библиотеката на НАЦИД. МОН има готовност да го публикува след изразено писмено съгласие на автора“, пишат в заключение от образователното ведомство.

Още: Какво всъщност е докторското образование на кандидат-премиера? 

Още от ПОЛИТИКА:

Ген. Атанасов: Кандидатът ни за президент трябва да има граждански профил

Кирил Петков: Към момента коалиция с ГЕРБ и ДПС не е възможна

Румен Петков: Изправени сме пред енергиен колапс

Елен Герджиков напуска Столична община

Румен Радев: Реални резултати в диалога с България ще ускорят процеса на евроинтеграция за РС Македония

Петя Михалевска: Кой е виновен за подценяването на спецификата на терена по трасето Загражден-Белица в община Баните?

Новият посланик на Нидерландия в България Симон ван дер Бург връчи акредитивните си писма

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Последно в Актуално