Eто колко ни струва участието на български военни в мисии зад граница

5705
Eто колко ни струва участието на български военни в мисии зад граница
Снимка: БГНЕС

20 932 400 лв. ще бъдат дадени за издръжка на осемте военни мисии, които България поддържа зад граница.

Това стана ясно, след като депутатът от АТАКА Павел Шопов отправи парламентарно питане към военния министър от ВМРО Красимир Каракачанов.

Двамата български военнослужещи в Ирак са на безопасно място

Двамата български военнослужещи, които участват в небойна мисия на НАТО в Ирак, са преместени на безопасно място, съобщават от Министер...

Въпросите на атакиста бяха свързани с числеността, финансовото изражение и страните, в които страната ни е изпратила родни военни да водят войните на чужди държави. Шопов настоя да разбере и кога ще бъдат върнати войниците ни от осемте горещи точки, където са пратени с риск за живота им.

„През последните 30 години България многократно участва във военни операции не за българския национален интерес, а с цел българските политици да се натегнат на господарите. През тези 30 години участвахме в чужди войни”, възмути се от парламентарната трибуна Шопов от АТАКА.

От отговора на военния министър на ВМРО Каракачанов стана ясно, че 210 български военнослужещи са разпръснати в Ирак, Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина, Грузия, Средиземно море, та чак до Мали и Сомалия.

Министърът посочи, че България участва в мисия за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан с до 160 военнослужещи, сред които група за електронно разузнаване, рота за охрана на летището в Кандахар, екип от съветници за обучение на афганистанската национална армия и щабни офицери.

Страната ни участва с до 26 военнослужещи в операцията на KFOR в Косово, което струва 1 915 400 лева на страната ни, и с до 11 военнослужещи във военна операция на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтея", средствата за които са 1 343 700 лева.

Няма пострадали български военни при обстрел на базата в Кандахар

Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на базата на международната коалиция на летище Кандахар, Афганистан. Това с...

Каракачанов коментира, че Афганистан от много години е едно от основните огнища на радикален ислям и тероризъм. Ситуацията в Афганистан не може да ни е безразлична, защото не малка част от тези нелегални емигранти, които се опитват да преминават европейската граница, са точно от Афганистан, каза той

Косово буквално е на българската етническа граница. Същото е и в Босна, посочи той. Присъствието на нашите военнослужещи там е абсолютно оправдано, смята военният министър.

Според него по този начин българските военнослужещи се подготвят да реагират адекватно при проява на подобни проблеми и създават контакти, чрез които да получават информация за предотвратяване на рискове и заплахи за националната ни сигурност.

„Не се правете, че не ме разбрахте, г-н вицепремиер. Когато казах за милиардни разходи, имах предвид, че са за целия период, а не само парите за 2020 г., които дава българският данъкоплатец. За всичките 30 години на прехода и мисиите, в които България е участвала, са отишли милиарди „да се вадят кестени от огъня за чужди интереси”, каза още Шопов.

По думите му българите дори не подозират за мисии като тези в Мали или Сомалия.

За 763 000 лв. застраховаме нашите военни в Афганистан, Косово и Босна и Херцеговина (ВИДЕО)

763 000 лв., без ДДС е готово да плати Министерство на отбраната (МО) за застраховането на българските военнослужещи, изпълняващи мироо...

„Падат ракети дори в американски бази, а двамата наши офицери в Ирак били на безопасно място. Очаквах те да бъдат изтеглени така, както го правят всички други народи. Междувременно американският президент обяви, че ще изтегли 4000 военнослужещи от Ирак, а нашите си стоят там”, посочи Шопов и

В заключение той напомни на Каракачанов, че като кандидат на ВМРО в ОП преди изборите е обещавал да изтегли задграничните ни контингенти, а като министър не го прави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика