Евгений Кънев: Промяната идва основно от младите - както винаги е ставало

2757
Евгений Кънев: Промяната идва основно от младите - както винаги е ставало
Снимка: БГНЕС

"Приятел ме пита как е възможно при такива шокиращи проблеми на нашето общество, партиите на Промяната заедно да не могат да получат дори половината от местата в Народното събрание.

Според мен, причината е страхът от бъдещето на огромната маса българи ( особено 50+), които търсят спасение в една имагинерна “заедност” в славното или поне доброто старо минало на тяхната младост, което Партиите на статуквото предлагат", пише икономистът Евгений Кънев във Фейсбук.

Евгений Кънев: Много млади българи се завръщат в родината, но против волята на родителите си

"Моя позната, с висока позиция във финансовия сектор се успокоява, че детето й - завършило топ университет в чужбина - въпреки волята й...

"За патрЕотите и старите седесари - то е далечното преди 9.9.1944, за социалистите - близкото след 9.9.1944. Към тях спокойно можем да добавим и Герберите. Защото поведенческият модел на лидера на ГЕРБ, прекрасно копиращ Тато, възбужда носталгия по силната ръка, която ще се погрижи и ги опази от предизвикателствата на живота.

Тези електорални предпочитания Срещу Промяната имат за своя база патриархалните или колективистичните стопански отношения - разбутани днес от европейската интеграция на нашата икономика и включването й в глобалните вериги за доставки - което създаде шокови ефекти върху по-старите поколения.

“Креативното рушене” по Шумпетер създаде огромна маса от хора по света, които живеят с тревога за утрешния ден и предпочитат, както казва Хамлет в своя прочут монолог “да търпят болежките на тоя свят вместо да отлетят към други, за които нищо не знаят”.

Винаги във времена на големи икономически промени това се е случвало. Преди години като кандидат за евродепутат обикалях България и преди един митинг в Червен бряг един човек се нахвърли на бой, защото Иван Костов бил приватизирал местния завод и той останал без работа. Към онова време, пострадалите от приватизацията отдавна бяха вече наказали Костов чрез Царя, а СДС отдавна не беше партията на Костов. Но за много хора Промяната - която реално ни вкара в ЕС - беше зло в техния живот и се бореха срещу нея.

Да вземем пример и с икономическите последствия след Освобождението.

Младите у нас намаляват с близо 10 000 годишно

С близо 10 000 души на година у нас се топят младите хора. Това показват данните, разписани в Национална стратегия за младежта 2021 &nd...

(Тогава от Османската Империя, а след 10.11.1989 - от СССР).

Нека цитирам по този повод блестящия български икономист Румен Аврамов:

“Примерът от непосредствената ни действителност, с натрапчивото идеализиране на комунистическия режим ясно го показва. Но той не е единствен. Всяко по-бързо и съществено разместване на пластовете в обществото е бивало съпровождано от появата на “губещи”слоеве, които са култивирали идеологията на реваншизма и носталгията.

Класически е примерът с първите двадесетина следосвобожденски години,когато новите стопански условия съвършено изменят перспективата на възприятие на миналото. И точно на границата на ХIХ и ХХ в., в проникновена равносметка на fin de siecle, един от лидерите на Българското икономическо дружество (БИД) констатира, че “ходящето мнение у сегашното наше общество е, че ний живеехме стопански по-добре до освобождението, отколкото след него.

В това вярват не само по-старите хора, които изгубиха занаятите си поради настъпилите след освобождението стопанствени промени, но даже и ония от ръководящите наши интелигентни кръгове, които имат претенцията да не обосновават съжденията само с отделно стоящи факти”.

Младите от протеста: Когато пороците на властта станат прекалено много - нови избори

В една нормална държава оставките на Борисов, парламента и Гешев трябваше вече да са се случили. Ние като имаме Борисов за премиер и Ге...

Затова днес Промяната идва основно от младите - както винаги е ставало. А докато старите не чуят как животът им няма да пострада от тази Промяна - ще продължат да подкрепят Статуквото."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика