Евгений Кънев: Симеоново къса Харвард на изпит, у нас има стоманен щит срещу европеизацията

4822
Евгений Кънев: Симеоново къса Харвард на изпит, у нас има стоманен щит срещу европеизацията
Снимка: Личен архив

Икономистът Евгений Кънев нарече цялата ситуация около появата на Кирил Петков в студиото на bTV снощи само една от многото акции или реакции "по кръговата отбрана на нашенския естаблишмънт срещу “западните пришълци”".

"Държавата сякаш се свива в черупка, за да се отбранява срещу всеки полъх на евроатлантическо влияние - олицетворявано най-вече от Кирил и Асен, но всъщност по-силно в ДБ. Разбирам, че е наредено на Инспектората на МС да проверява по списък почти всички назначения на ПП и ДБ в министерствата за сключени граждански договори - белким нещичко нередничко излезе и бъде вкарано в кампанията! Но да е само това", коментира Кънев в профила си във Facebook.

"Бях шокиран да чуя по БНР как някакъв чиновник от Министерство на икономиката пишел “слаб 2“ на Надзорния съвет на ББР, назначен от Промяната. Както Цънцарова набиваше “как ще управлявате държавата, без да спазвате правилата”, този чиновник повтаряше “как ще управлявате ББР, като не раздавате кредити”!?!". А реформата на ББР е входният билет на Кирил Петков за политиката и явно сегашният министър изпълнява поръчка той да бъде анулиран. Правят одит от Сметната палата (за първи път в историята на Банката), но вече са установили колко малко кредити банката била раздала, пропускайки “незначителни” подробности:

- че има затрудняващи бизнес средата военни ефекти,

- че ПП сложиха вече много нисък таван на кредитите (до 5 млн лв), за да спре източването на банката,

- че преди са се раздавали наистина десетки милиони, но на малко подбрани “наши хора”, които сега Банката преследва", пише още икономистът.

Според него най-притеснителното е всъщност друго - че чиновникът от името на министъра пишел оценки на Надзорния съвет, оглавяван от привлечени топ специалисти от топ западни компании. "Нещо като Симеоново къса Харвард на изпит", шегува се Кънев.

Кирил Петков взриви дебата, Бойко Борисов изобщо го няма

Голямо вълнение обхвана прогресивната и не толкова прогресивната общност във Фейсбук след снощния дебат по bTV. Обаче не толкова заради...

"Същата кръгова отбрана срещу ”българите от Запад” виждам и в сектор отбрана, по-специално авиацията. Бях удивен да чуя пак по БНР как някакъв старши офицер се заканва: “Ако тия, дето сега ги учат в САЩ да пилотират F-16 си мислят, че като се върнат, ще ни кажат “благодаря за службата, а сега се махайте” - тая няма да стане!”. Разбирате ли вече отчетливо защо реформа в армията няма, няма и да има. Защото спецовете по съветска техника нямат намерение да напускат, а за целта тя - амортизирана, повредена и потрошена - им трябва заради кариерата им! Ако ли да аварират самолети и катапултират - евентуално - пилоти! Затова и армията ни е книжен тигър - в по-малка пропорция, но огледална на руската", пише той.

"Окопаване, окопаване, окопаване… Същото е в академията, науката, спорта и къде ли не. Здраво захапване на държавното виме. Същото е дори в браншовите, профсъюзните и професионалните организации. Ревниво пазене на проверени кадри и практики, стоманен щит срещу европеизацията на страната", допълва Кънев.

"Тогава защо да се чудим, че няма нито една партия, освен две - които да искат повече Европа у нас и по-малко евроазиатщина. Това ще е изборът в неделя. Избирайте!", завършва икономистът.

ОЩЕ: Отговорите: С Емил Кабаиванов, Евгений Кънев и Евелина Славкова (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика