Евреи се обидиха на Румен Петков. Той се извини

4493
Евреи се обидиха на Румен Петков. Той се извини
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Еврейката организация "Шалом" излезе с декларация срещу лидера на партия АБВ Румен Петков. Причината е, че той се появи в телевизионно предаване с жълта табелка, на която пише "Неваксиниран".

Според "Шалом" това е препратка към жълтите звезди, които евреите са принудени да носят по време на Втората световна война.

Ето пълния текст на декларацията:

"По повод появата на лидера на политическа партия АБВ Румен Петков с жълта табелка "Неваксиниран" в предаването "Делници" по телевизия "Евроком" на 21 септември 2021 г. ОЕБ “Шалом" е силно обезпокоена от появата на лидера на ПП "АБВ" Румен Петков с жълта табелка "Неваксиниран" в предаването "Делници" по телевизия "Евроком" като препратка към жълтите звезди, носени от евреите през периода на Втората световна война.

Срамно и позорно е български политик и бивш министър да използва символи от периода на Холокоста за подсилване на своите твърдения и тези. Всяко неуместно сравнение на настоящето с тежките години на войната, омаловажава страданията, понесени от жервите на Холокоста.

ОЕБ "Шалом" призовава българските политици и общественици да премерват и обмислят своите думи и действия когато говорят за тъмните години от периода на Втората световна война."

"Това е следващата крачка. 40-те години Адолф Хитлер наложи тази практика. Жълти звезди. Няма да ходите на училище, няма да ходите на детски градини, няма да може да влизате в магазините. За вас ще има вечерен час. Днес фон дер Лайен, или фон дер Хитлер, прави същото в Европейския съюз. Ако ние, които сме говорили за свободно движение на хора, стоки и услуги, продължаваме да вървим всъщата тази посока, крачката е жълти звезди, правоъгълници, шестолъчки", заяви още Румен Петков.

Той подчерта, че всеки, който се страхува, трябва да отиде да се ваксинира, но според него ваксината не трябва да се превръща в задължителен инструмент, за да имаш нормален живот и да работиш, това вече е фашизъм.

Румен Петков: Изправени сме пред енергиен колапс

Изправени сме пред енергиен колапс и служебното правителство трябва да премине към незабавни стъпки за изграждането на "Белене“....

По-късно във фейсбук Румен Петков поднесе своите извинения: 

По повод позицията на Организацията на евреите в България „Шалом“, държа да заявя ясно и категорично, че не може да има аналогия на зверствата срещу евреите в България и по света, с никакви последващи събития. Жанрът днес е съвършено различен. Излишно е да декларирам доброто си отношение към евреите (първият евреин назначен в МВР е през 2005 г. от мен). Приятел съм с много хора, с израелски корени, с които комуникираме ежедневно.

Ако някой се е почувствал обиден, поднасям извиненията си. Опитите за посегателство върху права и свободи имат определени носители, както и всеки има право да защити своите права и свободи. Ако цветът е бил неуместен - съжалявам.

Аз съм от тези, които са дълбоко убедени в необходимостта от гарантиране правата и свободите на всички. Поднасял съм цветя пред жертвите на Холокоста, покланял съм се пред тях, независимо от режима и обстоятелствата, на които са били жертви и ще продължа да го правя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика