Евродепутат: ЕК си е замълчала при молба за помощ срещу корупцията от България

7139
Евродепутат: ЕК си е замълчала при молба за помощ срещу корупцията от България
Снимка: БГНЕС

Български правителствени служители ме уведомиха, че са искали техническа помощ от Брюксел по отношение на борбата с корупцията, но тя не им била предоставена. Това заяви зеленият евродепутат Даниел Фройнд. Той съобщи новината като част от дебата какво прави Европейската комисия заради наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" срещу български граждани, които са и граждани на ЕС - сред тях Делян Пеевски и Васил Божков. КАКВО СТАНА НА ТОЗИ ДЕБАТ, С ВИДЕО – ВИЖТЕ ТУК!

Фройнд категорично каза и, че е чул потресаващи истории за корупция, когато е бил на посещение в България. Той конкретно посочи името на експремиера Бойко Борисов по темата и говори за връзки с Русия.

Българските евродепутати

Санкциониран по закона "Магнитски" наш държавен служител не е декларирал нито лев за 2020 година

Бившият заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Илко Желязков, който стан...

Конкретно изказване по темата имаше и българският евродепутат Елена Йончева (от квотата на БСП), която подчерта, че американските санкции не са изненада за българското общество, което през 2020 година отново протестираше именно заради корупцията на високо ниво в България. Защо за 15 години ЕК не реагира така, както САЩ? Имала ли ЕК информация като тази, на базата на която са наложени санкциите срещу българските граждани, попита Йончева. Тя добави – ако информацията от САЩ не е релевантна, как ще защитим имиджа на ЕС?

Петър Витанов, също евродепутат от квотата на БСП, отправи много сериозни обвинения – или ЕК си затваря очите, или информацията от САЩ е фалшива. "Брюксел не вижда ли, че с помощта на еврофондовете корупцията вирее в България. Как корупцията в България можа да бъде видяна от Вашингтон, но не и от Брюксел?”, попита той.

Друг български евродепутат, Ангел Джамбазки, обвини ЕК, че търси и намира корупция само в по-бедни страни-членки, само в държави, които Брюксел не харесва. Той напомни, че корупцията трябва да бъде доказана в съда, а не на база какъвто и да е списък.

Илхан Кючюк, евродепутат от квотата на ДПС, обърна разговора в посока към Иво Прокопиев и затрудни преводача от английски език, но не пропусна да внуши как кръг от неправителствени организации, свързани с Прокопиев, оказва влияние за санкциите от САЩ – защото фигура от този кръг казала, че се очаква блага вест от Вашингтон ден преди да станат ясни санкциите срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Кючюк обвърза въпросния кръг от неправителствени организации с медиите на Прокопиев, конкретно "Капитал" и внуши, че този кръг всъщност управлява България, а срещу Пеевски няма доказателства за корупция.

Цонев: Българският списък "Магнитски" е незаконен и нарушава редица закони на ЕС

"Имам няколко въпроса относно питането на ЕК към българското правителство за съставянето на българския списък "Магнитски". Там ясно е к...

"САЩ е най-важният стратегически партньор на ЕС, но в този случай нашите партньори са дълбоко подведени от кръга "Капитал" начело с олигарха Иво Прокопиев. Моите основания за това твърдение са, че както виждаме обвиненията към г-н Пеевски са абсолютно несъстоятелни и това всеки изминал ден се доказва. Определени лобисти говореха че са участвали в процеса по изготвянето на санкции, въпреки че реално нямат място в него. Не на последно място, ден преди оповестяването на санкциите от САЩ, една от най-влиятелните фигури в този кръг заяви, че "очаква благи вести от САЩ". И тъй като знае механизма на оповестяване, в рамките на Вашингтон, няма как информацията да е изтекла, ако не работят и други лобисти в целия процес. Г-н Пеевски не им допада, защото с трите медии, които има продължава да изобличава техния олигархичен модел, а ние ще продължаваме да ги изобличаваме пред европейските институции", заяви Кючюк по време на изказването си в пленарна зала.

В своето изказване Кючюк категорично заяви, че кръгът "Капитал" участва в няколко поредни управления без обаче да се е явявал на избори, като се позова на бившия премиер Борисов, че 6-ма министри в неговото първо правителство са били посочени от кръга "Капитал".

Впоследстие и Радан Кънев изпрати изказване: "Санкциите по закона "Магнитски", наложени от администрацията на САЩ на български физически и юридически лица, са безпрецедентни в историята на ЕС. Те ясно показват, че антикорупционните механизми в България не работят. Нещо повече – че механизмите за гарантиране на върховенството на правото в ЕС са, поне засега, неефективни.

България е подложена на два мониторингови механизма от ЕК и един – от Съвета на Европа. И въпреки това, централният проблем с провала на главния прокурор и прокуратурата въобще да се бори с политическата корупция, не е разрешен, съдебната реформа е блокирана на нивото от 2015 година, а общият упадък на институциите се задълбочава.

Лицата, санкционирани от властите в САЩ, изглеждат недосегаеми в България – 14-те проверки срещу Делян Пеевски са прекратени, няма разследвания срещу Илко Желязков, а нито едно от обвиненията срещу Васил Божков не е за корупция.

Елена Йончева ще води мисията на ЕП за проверка как харчим европари

Елена Йончева ще бъде начело на делегацията на мониторинговата група на Европейския парламент по време на мисията ѝ у нас в края на се...

Колеги, ние всички сме наясно, че санкциите на САЩ нямат правна сила в ЕС и го приемаме. Но десетки хиляди българи, които протестираха срещу корупцията и за правова държава, не могат нито да разберат, нито да приемат тишината в Европа за проблеми, лесно видими през един океан разстояние".

Отговорите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон

Съгласна съм, че ЕК трябва да направи повече. ЕК не може да води криминални разследвания, но структури като Европейската прокуратура и ОЛАФ могат. Ще подкрепим България и която е страна-членка на ЕС, която иска да въведе допълнителни механизми за борба с корупцията по високите етажи на властта. Освен това, ЕК предлага да бъде създадена нова Агенция за борба с прането на пари, е обобщението на казаното от Йохансон.

"Докато корупцията подронва върховенството на закона, значи не сме си свършили работата", обобщи Йохансон.

Кой точно е Сергей Магнитски – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика