Фандъкова: Няма да увеличаваме данъците, повечето строителни фирми не трябва да работят в София

4001
Фандъкова: Няма да увеличаваме данъците, повечето строителни фирми не трябва да работят в София
Снимка: БГНЕС

Бюджетът е на София е реалистичен и напрегнат, стратегически цели и проекти отличават бюджета. Три са основните цели, които съм заложила и в моята програма, която беше подкрепена от гражданите. Първата цел са стратегическите и инфраструктурни проекти и работата в кварталите. Около 140 млн. лева са заложени за тези цели.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод на приетия голям бюджет на столицата в момент на криза.

Бюджетът на София: 1/3 от обещаните инвестиции за 2019 г. не са направени

За поредна година управляващите в София не са успели да реализират голяма част от обещаните и планирани от самите тях инвестиции в общи...

Много важно беше да направим добър анализ на 2020, тя беше трудна, налагаше се да правим актуализации, но успяхме да постигнем основната цел - да запазим финансовата стабилност на града.

В този бюджет се включват голяма част държавно делегирани дейности. Тази година предстои увеличение поредното на учителските заплати, на средствата за социалните работници и за системата на здравеопазването. Така че от този впечатляващ милиард 880 милиона лева, около 1,380 млрд. лева са държавно делегирани дейности.

Капиталовата програма около 500 млн. лева се състои от близо 300 млн. защитени европейски средства за основни обекти и проекти на града. Един от най-важните и ключови е цялостната реконструкция на трамвайната линия на трамвай номер 5 по бул. "Цар Борис III", която започваме през месец март. Вече има сключен договор с изпълнителя, прави се организация на движението, обясни Фандъкова.

По темата за "ремонт на ремонта" в София тя посочи, че повечето строителни фирми изобщо не трябва да работят в столицата.

"Мен ако питате, по-голяма част от строителните фирми не бива да работят повече в София - ако започнем да изброяваме проблемните строителства, ще видите, че там работят различни фирми. Но ние не избираме фирмите просто така, длъжни сме да спазваме закона за обществените поръчки."

Борис Бонев: Скандален ремонт на завишени цени се прави в гараж в Дружба

Общинският съветник Борис Бонев внесе сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) с искане за извършване на проверка н...

Тя припомни, че с главния архитект Здравко Здравков са предложили промени в законодателството, така че отговорност да носят и надзорните фирми, както и проектантите на обектите. Винаги има проблеми при строителството, фирмите са санкционирани. За мен е важно да има контрол по време на изпълнението и - когато се случат проблеми, да бъдат отстранявани за сметка на строителите, не за сметка на софиянци, каза още кметът.

Не предложихме увеличение на данъци и такси за бюджета на София, няма как в ситуация на икономическата криза заради пандемията, да се увеличават разходите на хората, обясни тя.

Над 50 къщи са пострадали при последните наводнения в Нови Искър, Требич и др., екипите вече са минали да оценят щетите, хората могат да кандидатстват и пред социалните служби. Всяка година Столична община почиства около 100 км. речни корита, стана ясно от думите на Фандъкова.

Около 800 души с COVID-19 имат нужда от лечение в болница дневно при над 2000 преди мерките. Те трябва да се разхлабват много внимателно, на етапи, категорична бе тя.

Още: Бюджетът на София: 1/3 от обещаните инвестиции за 2019 г. не са направени

Строителни фирми оставиха над 60 000 клиенти на ЧЕЗ без електрозахранване през летните месеци

Над 60 000 домакинства и фирми на обслужваната от ЧЕЗ Разпределение територия – Западна България – останаха без електрозахр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com