Фандъкова сформира медицински съвет за битка с COVID-19

2167
Фандъкова сформира медицински съвет за битка с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира медицински експертен съвет във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19, съобщиха от пресцентъра Столична община. В съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус. Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага работата на Софийския оперативен щаб за борба с пандемията от COVID-19.

София се намира трайно в червената зона и расте броят на заразените и на хоспитализираните.

Решено: Затварят нощните заведения в столицата от неделя

От утре се затварят всички нощни заведения в столицата. Мярката ще важи през следващите две седмици - до 8 ноември. Това съобщи кметът ...

Кметът Фандъкова посочи, че е важно да има по-широко медицински обосновано становище и поиска експертното мнение за адекватността на предприетите мерки, както и за необходимостта от допълнителни.

Медиците информираха за работата на общинските лечебни заведения. COVID-отделения има в Първа, Втора и Пета МБАЛ, като броят на болните в момента е общо 70. Специалистите бяха единодушни, че носенето на маски и спазването на дистанция, са адекватни мерки. Те изразиха мнение, че към момента са действащите мерки са достатъчни. Всички медици изразиха подкрепа за засилване на контрола на входа при постъпване в лечебното заведение и последваща диагностика като това може да се извършва чрез бързи антигенни тестове. В общинските болници има създадена организация за извършване на постоянна дезинфекция и спазване на дистанция, посочиха също лекарите.

Експертите препоръчаха преминаването към дистанционно обучение в училище да става на отделни паралелки или отделни училища. Те препоръчаха това да става в паралелки и/или училища, които има над определен процент положителни ученици с COVID-19. Организацията на работата съгласно приетия Алгоритъм за действие при случай на COVID-19 в училище и детските градини се контролира от директорите.

В заседанието взеха участие лекари от общинското здравеопазване като д-р Мая Коцева – епидемиолог, Втора МБАЛ „Шейново“ ЕАД, д-р Стефанка Бобчева – началник Микробиология, ІV МБАЛ София ЕАД, д-р Добринка Иванова – началник Микробиология, ІІ МБАЛ София ЕАД, д-р Георги Филевски – началник Микробиология, УПМБАЛ Св. Йоан Кръстител ЕАД, д-р Росен Маринов – началник Отделение Пневмология и фтизиатрия, V МБАЛ София ЕАД. Участие взеха и заместник-кметът на София Дончо Барбалов и проф. д-р Иво Петров, зам.-председател на Столичен общински съвет и от комисията по здравеопазване към СОС - д-р Антон Койчев, председател на здравната комисия и д-р Веселин Милев.

Фандъкова: Медиците за COVID-19 са проблем като брой, глоби за неносене на маски навън ще има и за протеста

Никой не може да даде уверение, че леглата за тежко болни от коронавирус ще стигнат, защото никой не може да каже колко точно ще са бол...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика