Фаворитите за служебния кабинет се очертават, първото посещение на Радев ще е в Белгия

4850
Фаворитите за служебния кабинет се очертават, първото посещение на Радев ще е в Белгия
Снимка: БГНЕС

След като вчера (23 януари) президентът Румен Радев обяви администрацията си, спекулациите относно бъдещия служебен кабинет се засилват, предвид обещанието на Радев в това правителство да няма фигури, обвързани с "Държавна сигурност".

Засега кандидатурата за служебен премиер на проф. Огнян Герджиков продължава да изглежда водеща, след като друг кандидат - проф. Боян Дуранкев от УНСС, който помагаше на ген. Радев по време на кандидатпрезидентската кампания, е отказал, твърди вестник "Труд".

Герджиков защити Плевнелиев за служебния кабинет, иска обаче бърз такъв от Радев

Правото никога не сработва напълно. Животът е много по-богат, отколкото правото може да обхване. Така проф. Огнян Герджиков защити реше...

Доста интересен ще е изборът за вътрешен министър. Спряганият за възможен кандидат Красимир Петров, който е бивш шеф на баретите, категорично отрече да са водени разговори с него. Бившият шеф на ГДБОП Кирил Радев, чието име също се завъртя, обяви, че няма да коментира. Третият възможен претендент е бившият шеф на РДВР-Пловдив Пламен Узунов.

Фаворит за здравен министър изглежда зам.-министърът от правителството на Иван Костов Илко Семерджиев. Той има опит от две други служебни правителства – на Любен Беров и на Стефан Софиянски. Беше и шеф на НЗОК.

Разговори за министър на образованието са водени с шефа на общинския съвет в Русе проф. Христо Белоев. Доскоро той бе ректор на Русенския университет “Ангел Кънчев”, а от 2014 г. е и член-кореспондент на БАН.

За енергийното министерство най-голямо одобрение сред претендентите получил Жаклен Коен, който от 2014 до началото на миналата година бе шеф на държавната мегакомпания БЕХ. Към настоящия момент той е шеф на съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”. Коен също не коментира възможността да поеме поста.

Поптодорова: Не са ме канили за служебен премиер

Елена Поптодорова не е канена за служебен премиер. Това обяви самата тя пред bTV тази сутрин. Според доскорошната ни посланичка в САЩ ...

Междувременно стана ясно, че първото официално посещение на Румен Радев в чужбина ще е на Запад - в Брюксел. На 30 януари той ще проведе срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. На 31 януари Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Ще посети и офисите на българската делегация в Главната квартира на НАТО и ще се срещне с нейните членове. Радев ще отиде и до Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа в Монс. "На четири очи" Радев ще разговаря с генерал Къртис Скапароти - върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. След това ще се проведат пленарни разговори между водената от българския президент делегация и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. По-късно държавният глава ще се срещне с българските военнослужещи във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика