Financial Times: Изборите през 2021 бяха празник, но сега България е неуправляема

5691
Financial Times: Изборите през 2021 бяха празник, но сега България е неуправляема
Снимка: БГНЕС

„Поредните избори в привидно неуправляемата България“ – така Financial Times озаглави свой кратък анализ от 30 януари за предстоящите пети парламентарни избори от 2021 г. насам, които ще се проведат на 2 април.

Изборите в България през 2021 г. бяха възприети като антикорупционен празник, тъй като избирателите изпратиха дългогодишния премиер Бойко Борисов в пенсия след месеци на протести срещу предполагаемите му подкупи, пише журналистът Мартон Дунай – кореспондент на FT за Югоизточна Европа.

"Политическата трагедия в България" - какво още пишат чуждите медии

"България не може да се успокои. Страната е в трайна криза, доверието на избирателите се топи. Политическата трагедия, която се разигра...

Почти две години след това хората в балканската страна ще се отправят към парламентарни избори за пети път. Всеки от предишните кръгове завършваше със служебни правителства или колебливи коалиции, които влизаха и излизаха през въртящата се врата, преди да успеят да оставят истински отпечатък.

Един от постоянните фактори е продължаващата бедност и продължаващата корупция. Друг фактор е силата на дясноцентристката партия на Борисов - ГЕРБ, която редовно събира над 20% от гласовете и това обикновено е достатъчно за първото или второто място, продължава анализа си Дунай.

След това фрагментираното и често променящо се политическо поле се опитва - и не успява - да създаде стабилен екип заедно с ГЕРБ или срещу него. Политическите звезди се издигат и угасват вляво и вдясно.

Financial Times отбелязват и възхода на „Възраждане“, която стана четвърта сила в парламента след вота на 2 октомври 2022 г.: Друга константа е постепенното разрастване на крайната десница, която фаворизира Русия и се възползва от регионалните конфликти, като например патриотичните спорове на България със Северна Македония.

Василев: Ще говорим за коалиции след изборите (ВИДЕО)

Предстои кампания, предстои българският народ да направи избор в каква България иска да живеем, след това ще се говори за коалиции и вс...

Имайте това предвид, когато президентът Румен Радев разпуска Народното събрание този петък и насрочва парламентарни избори за 2 април. Някои спекулират, че Радев може да бъде добър ръководител на президентска република, в която по-малък кадър от по-силни лидери да изведе България от мелето. Президентът не е показвал предпочитания за подобна структура, но така или иначе ще има референдум за нея, пишат от FT.

Става въпрос за подписката за референдум дали да има президентска република, организирана от Слави Трифонов и „Има такъв народ“. От ИТН заявиха, че Румен Радев няма нищо общо с идеята им и не е знаел за нея.

От Actualno.com припомняме, че до поредните избори се стигна, след като ГЕРБ не успяха да реализират първия мандат за съставяне на редовно правителство, а после "Продължаваме промяната" дори не предложиха проектокабинет, след като останалите партии освен ДБ не подкрепиха декларацията им с приоритети. Третият мандат отново беше даден от Радев на БСП. Корнелия Нинова проведе срещи с някои от лидерите, включително с Бойко Борисов, но върна мандата неизпълнен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика