"Галъп": Формулата за следващия парламент продължава да е 5+2

5292
"Галъп": Формулата за следващия парламент продължава да е 5+2
Снимка: Община Пловдив

Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2. Пет формации изглеждат сигурни, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над прага от 4%.

Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНР, дни преди началото на кампанията.

Експерти, управленци и артисти в листите на Демократична България

Демократична България обяви листите с кандидатите си за 45-ото Народно събрание. Експерти в различни сфери, политици с опит, включителн...

53% казват, че ще гласуват твърдо. 18,3% по-скоро ще гласуват, 6,5% по-скоро няма, а 19,8% казват, че твърдо няма да гласуват. Има и малък процент (2,4%) затрудняващи се да отговорят. Повече от една десета от заявяващите, че ще гласуват твърдо, още не са решили за кого.

8,6% от общо възнамеряващите с различна степен на твърдост да гласуват споделят, че коронавирусът би ги отказал, а други 16,1% от потенциално гласуващите са затрудняват да отговорят.

Показателите са по-добри в сравнение с времето преди месец, но пък сегашните ръстове в разпространението на вируса сочат и възможна нова тревога в идните дни и седмици, отбелязват социолозите от "Галъп".

Електоратът на БСП (заради възрастта) и на други опозиционни формации (заради липсата на достатъчно твърдо ядро) изглежда повече повлиян, допълват от агенцията

В крайна сметка калкулацията е трудна, но ако изборите бяха днес – могат да се очакват около 3 милиона гласуващи. Според условния избирателен списък това е около 45%. Разбира се обаче ще има и недействителни бюлетини, както и някакъв минимален процент „не подкрепям никого“.

Георги Киряков: Отсъствието на Пеевски от листите отваря възможности пред ДПС за коалиране

"Изненадваща е липсата на Делян Пеевски в листите на ДПС, но предвид предстоящите затруднения при съставянето на бъдещия коалиционен ка...

ГЕРБ -СДС са на първо място с 27,5% от твърдо гласуващите, които са решили за коя от формациите ще гласуват, следвани от БСП с 23,3%. „Има такъв народ“ е с 13,2%, а ДПС е със сходен резултат – с 12,5%. „Демократична България“ е със 6,5%, формацията около Мая Манолова с 4,5% и ВМРО е с 4,2% са близо помежду си и близо около ръба. Изгледите на двете последни формации зависят изцяло от кампанията, която ще направят.

Коалицията "Воля"-НФСБ е с 2,6%. С 1,3% е „Възраждане“, с 1% - АБВ, с 0,8% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е „Атака“. При всички подобни партии и коалиции не са изключени изненади в крайния резултат, отбелязват от "Галъп". Има и няколко други формации с подкрепа десети от процента.

Данните са от изследване „лице в лице“, проведено с таблети, между 22 февруари и 1 март сред 1008 души, по поръчка на БНР. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

В предаването "Нещо повече" политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, коментира, че активността ще е голямата неизвестност на тези избори: "Около 3 милиона ще са потенциалните гласоподаватели, ако изборите са днес, но с много широк диапазон на несигурност, в зависимост от това как ще се развива епидемията от коронавируса".

По думите му по-ниската избирателна активност заради Covid-19 не се отразява еднакво на различните електорати: "По-възрастните хора и по-меките електорати в по-голяма степен ще се повлияят от коронавируса, което означава, че при по-висок Covid и по-ниска активност на изборите, опозиционните формации ще са тези, които ще загубят повече".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика