Ген. Атанас Атанасов: Готови сме да участваме в правителство с партиите на протеста (ВИДЕО)*

33720
Ген. Атанас Атанасов: Готови сме да участваме в правителство с партиите на протеста (ВИДЕО)*
Снимка: Actualno.com

Мисля, че тепърва ще бъдат осъзнавани последиците от санкциите на САЩ, наложени на български граждани и фирми по закона Магнитски. Това каза в Студио Actualno генерал Атанас Атанасов, спредседател на „Демократична България“ и председател на партия „Демократи за силна България“. Иначе за състоянието на управлението на българската държава, мисля, че българските граждани отдавна са разбрали и това вече проличава от предходната година на протести и от резултатите на предходните парламентарни избори, когато ГЕРБ беше поставен в изолация. Когато обсъждаме тази тематика бих се позовал на една българска сентенция:“Не е виновен този, който яде зелника, а този, който му го е дал“. Проблемът е политически. Неговите юридически измеренияу по какъв начин ще реагират фирмите, които са поставени в този списък, е отделен проблем. Нас като политици ни интересува по отношение на управлението на държавата какви последици трябва да има. Българското общество отдавна знае кой даде зелника на Божков и на Пеевски – правителството на Бойко Борисов. През всичките тези години, при всичките тези схеми, при които изтичаха общите ни пари и от българския бюджет, и от европейските фондове, към определени кръгове, или както ги наричат, обръчи от фирми, всичко това се случваше през правителството. Това е един солиден знак от една велика сила, с която ние сме в съюз, който знак трябва да рефлектира върху политическите реалности в България. Българското общество показа, че иска промяна и отвън тази промяна е подкрепена. Тепърва ще нараства влиянието на „Демократична България“ като политическо обединение, което от своето създаване говори срещу модела „Борисов“ и начина, по който се управляваше борисовата държава.

Не знам дали това ще ви изненада, но според мен няма връзка между тези две обстоятелства – санкциите по закона Магнитски и скандала с подслушването на политици у нас. Проблемът със злоупотребата със специални разузнавателни средства от властта на Борисов не е нова. В по-предния парламент имаше специално изслушване във вътрешната комисия, на която аз за кратко бях председател, по един скандал, наречен тогава „Червеи“. Прокуратурата направи всичко необходимо тогава, за да не допусне парламентарно разследване. Тогава скандалът не беше по-малък, но потушиха всичко и продължиха със същите практики. Тази тема би трябвало детаилно да бъде изследвана в следващото народно събрание при специално създадена комисия или някои от специалните комисии, защото към момента служебното правителство не разполага с инструмент да демаскира тази схема. Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства е орган, избран от Народното събрание. Това едно на ръка. Второ, вътрешният министър и така действащите институции нямат по закон никакви правомощия публично да обявят тази информация. Това може да стане само по реда на парламентарния контрол.

Готови сме с кадрови и интелектуален потенциал, и с идеи да участваме в правителство с партиите на протеста. Нашата предизборна програма е 120 страници, много детаилно разработена във всеки един сектор от управлението на страната. Убеден съм, че именно едно бъдещо мнозинство и правителство в следващия парламент трябва да бъде базирано с така наречените партии на протеста. Така че именно с „Има такъв народ“ и с колегите от „Изправи се“, и аз се надявам и призовавам българските граждани: „Излезте и подкрепете партиите на промяната“. Ние се борим да получим мнозинство над 121 депутата, за да може да не търсиме подкрепа отстрани и да реализираме своите програмни намерения.

Още – във видеоматериала.

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за Парламентарни избори 2021

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com