Георгиева: За седмица трябва да свърша всичко, което другите кандидати свършиха за година

3562
Георгиева: За седмица трябва да свърша всичко, което другите кандидати свършиха за година

За седмица ще трябва да свърша работата, която другите кандидати свършиха за една година. Това заяви пред "Файненшъл таймс" Кристалина Георгиева, номинирана в сряда от българското правителство за нов претендент за генерален секретар на ООН.

В статията под заглавие “Побутвана от Берлин, Георгиева скочи в състезанието за лидер на ООН“ се казва, че на нея ѝ предстои трудна задача да събере подкрепа преди гласуването в Съвета за сигурност на 5 октомври, когато за пръв път страните с право на вот ще могат да покажат предпочитанията си.

Тя категорично отхвърля твърденията, че е можело да приеме номинация от друга страна: "Никога нито за секунда не бих си помислила за друг вариант, освен да бъда предложена от собствената ми държава."

Запитана кой от досегашните генерални секретари на световната организация ѝ допада, тя посочва Кофи Анан, "който също се включи в състезанието в последния момент". В неговия мандат бяха и Целите на хилядолетието за развитие, с които да се опита намаляване на бедността и предоставяне на основно образование за всички по света.

Георгиева се представя още като добър мениджър и способна да решава проблеми. Тя посочва, че с по-добро управление на ресурсите на ООН биха могли да се освободят до 1 млрд. долара за помощни програми.

Бокова няма да се оттегли от надпреварата за генерален секретар на ООН

Ирина Бокова няма да се откаже от надпреварата за генерален секретар за ООН, въпреки че българското правителство оттегли подкрепата си ...

След настойчиво питане какви са вижданията ѝ за Сирия, тя отвръща, че тази война показва колко е важно навреме да се обръща внимание на групировки като "Ислямска държава" и "Боко Харам". "Имало е случаи в миналото, когато въоръжени групировки са се сражавали докато свалят правителството, стават легитимни представители на страните си и идват да говорят пред ООН в Ню Йорк. Това е като шофирането – понякога трябва да хвърляш по едно око в огледалото за задно виждане, но преди всичко трябва да следиш пътя пред себе си."

"Файненшъл таймс" твърди, че преди номинацията на Георгиева е имало месеци на политически маневри от Берлин през София до Москва и че премиерът Бойко Борисов е взел решението отчасти по настояване на Германия, предаде Mediapool.

Тя има опит от Световната банка и в Европейската комисия и се вписва в профила на жена, кандидат от Източна Европа, но няма дипломатически опит и особено участие в уреждането на конфликти, казват дипломати пред изданието.

Освен това в Европа някои правителствени представители не харесват спускането ѝ в последния момент с вероятна мисия да противостои на кандидати социалисти, какъвто е Антонио Гутериш, лидерът досега в гласуванията. В ООН по-малки държави не били доволни, че с късното включване тя си спестява продължителна и трудна кампания и това не помага на усилията изборът на генерален секретар да е по-прозрачен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика