ГЕРБ, БСП и ДПС си разделиха любовта на ромите, за "Да, България" гласуват образовани

6745
ГЕРБ, БСП и ДПС си разделиха любовта на ромите, за "Да, България" гласуват образовани
Снимка: БГНЕС

Традиционният вот в ромските квартали е разделен поравно между ГЕРБ, БСП и ДПС на предсрочните парламентарни избори. Това сочат данни от екзитпола на "Алфа рисърч".

"Ромският вот е разпределен поравно между трите партии", обясни социологът Геновева Петрова. Партията на Ахмед Доган събра 25 на сто от вота на ромския етнос, ГЕРБ привлече 23 процента, а БСП 22%, предаде в. "Сега" в днешния си брой.

Патриотите готови за коалиция и с ГЕРБ, и с БСП. Ще дават и министри

Обединените патриоти са готови за разговори за коалиция както с ГЕРБ, така и с БСП. От формацията могат да предложат и министри. Това&n...

Изследването на "Галъп Интернешънъл" показва същата тенденция, макар че процентите са малко по-различни. От агенцията поставят ГЕРБ като най-предпочитана сред ромския електорат с 28%. Второ и трето място се заемат от ДПС и БСП съответно с 21.8 и 21 процента. Според последното проучване най-слабо популярни сред ромите са "Нова република" с 0% и "Да, България" с 0.4 на сто. "Обединените патриоти" са получили 1.9 процента от ромските гласове.

Наблюдава се разлика в разпределението на ромските гласове от изборите за 43-тото НС и сегашния вот. Според "Галъп" през 2014 г. безспорен победител сред ромите е ДПС, която успява да мобилизира 36.4%. Столетницата не променя своя процент ромски гласове за разлика от ГЕРБ, която преди три години е получили 20 на сто.

Иначе 77% от гласоподавателите, подкрепили коалицията "Движение Да България", са с висше и полувисше образование. Разпределението при висшистите е ГЕРБ (31.8%), БСП (28.1%), патриоти (8.4%), като тук "Да, България" е четвърта сила с 6.6% от гласовете. Пета е "Нова република" с 4.7%. 64.7% от гласоподавателите на "Нова република" са с висше образование, а 3.9% са с основно и по-ниско. В тази битка между десните Реформаторите изостават, като при тях висшистите и хората със средно образование са поравно - по 47.6%. Висшистите са мнозинство при още една коалиция - АБВ-"Движение 21", където държат 52.9% от гласовете. При големите партии гласоподавателите с висше образование са малцинство - при ГЕРБ 51.6% са със средно образование, при БСП са 42%, при патриотите - 40%, при "Воля" - 37.8%. Най-малко са при ДПС - 13.1%

БСП е първа сила при гласуването на хората с основно и по-ниско образование - 29.3%, пак според "Галъп". ГЕРБ е привлякъл 20.9% от гласувалите в тази демографска група, а ДПС - 24.2%.

И политическият съвет на РБ хвърли оставка

Политическият съвет на Реформаторския блок подаде оставка заради резултатите на предсрочните парламентарни избори. По-рано оставка под...

ГЕРБ обаче печели симпатиите на най-младите - 32,5%, като следват БСП (14%), ДПС (10.3%), "Да, България" (7.6%). Възрастните (над 60%) по традиция са ориентирани към БСП - 43.7%. ГЕРБ привлича 27.2% от техния вот, а патриотите - 9.4%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com