ГЕРБ и Обединени патриоти няма да подкрепят президентското вето върху Закона за МВР

1620
ГЕРБ и Обединени патриоти няма да подкрепят президентското вето върху Закона за МВР
Снимка: БГНЕС

Няма да се съгласим с ветото на президента върху Закона за МВР, обяви депутатът от ГЕРБ Валентин Радев.

Той се аргументира с това, че президентът има забележки само към 6 параграфа от закона. Мнението му беше подкрепено и от друг народен представител от групата на ГЕРБ Красимир Ципов.

Павел Шопов със сериозни критики към НСО, сравни ги с УБО

Позицията на "Атака" по въпроса за Националната служба за охрана е принципна, тя е последователна и непроменена от 2005 година. Ние вин...

"Налице е абсолютно неразбиране на един от основните принципи, заложени в нашето законодателство - принципа на взаимодействие между държавните органи", подчерта Ципов.

"Нека да обясним, че основната цел на този законопроект е да възстанови една основна структура в МВР, каквато е "Жандармерията", като я обедини със Специализирания отряд за борба с тероризма, който като отделна структура на МВР съществува от първия Закон за МВР. Какво цели този законопроект? В Управленската програма на правителството са записани два основни приоритета - опазване на обществения ред и противодействие на престъпността, в частността конвенционална престъпност и противодействие на терористичните заплахи", каза още Ципов.

Според него ръководството на МВР е преценило, че променената среда дава ясен знак, че трябва да има взаимодействие между тези звена и поради тази причина е необходимо те да се обединят.

"В никакъв случай не става дума за механично смесване на функциите на двете основни структури в МВР. Нека да обърна внимание, че към настоящия момент Специализирания отряд за борба с тероризма е структура на пряко подчинение на главния секретар и се използва с решение на министъра. Да припомним през последните години колко пъти се и използвал той.

Всъщност това е една тромава процедура, която не дава възможност когато има необходимост, при кризисна ситуация, с необходимост на залавяне на особено опасни престъпници, при заложническа криза, да се използва Специализирания отряд за борба с тероризма. Сега всъщност ще има възможност много по-бързо да действа, когато възникне кризисна ситуация. Непонятно за мен е в мотивите на президента посочването, че не става ясно за какво става дума при регламентирането на групите, които и в момента съществуват, а именно така наречените тежки групи, които да участват в задържането на особено опасни престъпници и да реагират при кризи. Такива и в момента има в големите областни дирекции, такива в момента има и в няколко от главните дирекции. Идеята на тази промяна е съвсем ясно да се регламентират в закона", посочи още Красимир Ципов.

Вътрешната комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за МВР

Вътрешната комисия в парламента отпвърли президентското вето върху Закона за МВР. За повторното приемане на законопроекта гласуваха 10 ...

"Нека се спра малко по-подробно на изложените мотиви във ветото на президента във връзка с дублирането на функции. И в мотивите и в изказването на преждеговорищите се отрече принципа на взаимодействие. Това е основен принцип, който е заложен в действащото българско законодателство. Към настоящия момент имаме някоко звена, които се занимават с охрана на лица", каза още Ципов. Според него президентът не прави разграничение между охрана на лица и вида лична охрана, посочена в Закона за НСО.

"Когато някои от охраняваните лица по Закона за НСО участва в обществено мероприятие, кой осигурява опазването на обществения ред. Простият отговор е МВР. Само че това по никакъв начин не е предвидено в Закона за МВР, уважаеми народни представители. Всъщност основната цел, която преследвахме при изготвянето на този законопроект е да запишем основната функция охрана на лица, но забележете тя е охрана на служители от органите на държавната власт при конкретна застрашеност.

И към настоящия момент може да се осъществи такава охрана, но за целта е необходимо да се получи сигнал, да се образува прокурорска преписка, ако има данни за извършено престъпление досъдебно наказателно производство и с постановление на прокурора да се назначи охрана на съответното лице", каза още Ципов. Според него е необходим един облекчен ред и тази комисия, която се предвижда в законопроекта да вземе бързо решение за назначаването на една такава охрана.

Ветото няма да бъде подкрепено и от групата на Обединени патриоти, обяви съпредседателят на групата Искрен Веселинов.

"НСО не трябва да съществува или най-малкото не трябва да съществува в този вид. Основна теза на президента е, че МВР придобива правомощия, които са типични за НСО. Тази колизия на правомощия ражда неикономичност и дисхармония. Ние смятаме, че тази структура е рядко срещано явление", заяви още Веселинов. Според него тя няма място в нашата демократична система.

С промените в закона за МВР могат да ви идват на данъчна проверка само с прокурорски акт, предупреди адвокат

Това с измененията на Закона за МВР не е просто дублираща по функции на НСО структура. Буквално дни след влизане в сила на текстовете, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика