ГЕРБ и Обединени патриоти вече съвместно шикалкавят относно отговорността за болничните

3916
ГЕРБ и Обединени патриоти вече съвместно шикалкавят относно отговорността за болничните
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Нито "Патриотите", нито ГЕРБ си признават от коя партия идва предложението да отпадне обезщетението за първия ден от болничните. В съвместен коментар пред медиите в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов и Искрен Веселинов от Обединените патриоти взаимно се оправдаваха, че предложението е на управляващата коалиция.

„Предложението е на управляващата коалиция и е в пакет. Оттам нататък всичко друго е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията, което не съществува, особено след вчерашния коалиционен съвет“, заяви Горанов.

Синдикатите в стачна готовност заради болничните, но чакат премиера

Синдикатите са в стачна готовност заради предложението на управляващите първият ден от болничния да се плаща от работника, съобщи пред ...

„Нито г-жа Стоянова, нито депутатът от ВМРО г-н Ангелов присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в 9 часа в Министерския съвет, така че и двамата грешно коментират пакета предложения, който вчера анонсирахме отстрана на управляващата коалиция“, каза още финансовият министър. Той изтъкна, че този пакет съдържа не само предложението за промяна при болничните, но и увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и мерки, свързани с подобряване на достъпа на деца до детски градини и включването им в задължителен обхват.

Според финансовия министър много анализи показвали, че с неплащането на първия ден на болничните със сигурност щяла да се намали склонността за злоупотреби, тъй като подобна практика имало в две трети от европейските държави. „Голямо впечатление прави екстремалното нарастване при равен брой заети с близо удвояване на дните в неработоспособност от 8 милиона през 2013 до над 18 милиона през 2019 година. Години наред си говорят синдикати, работодатели и специалисти по осигурителни отношения и се вижда, че този проблем остава нерешен, както и проблема с фалшивите ТЕЛК-ове“, посочи той.

По повод съобщенията, че патриотите са направили предложението за болничните, Искрен Веселинов от ВМРО коментира, че въпросът бил поставен погрешно и уточни: „Това е решение, зад което стоят достатъчно мотиви. За да бъде взето на Коалиционен съвет – били са съгласни всички, там решенията се вземат с консенсус. Еднакво зад това решение стоят ГЕРБ и Патриотите“.

Помолен да каже дали това не е скрито увеличаване на осигуровките, Горанов посочи, че подобна практика има в две трети от страните на ЕС и добави, че Фондът за изплащане на общо заболяване и майчинство от години е на дефицит. „Осигурителната вноска за този фонд не покрива рисковете, които той покрива“, призна Горанов и свърза темата с почивните и празнични дни. „Стимулите за нарушения и контрол са силно ограничени, особено от малките населени места, където има тясна връзка между общопрактикуващите лекари и тези, които предпочитат да използват този механизъм за осигуряване на няколко дневна почивка.

Нинова: Решението за болничните показва безсилието на правителството да се справи със злоупотребите

С решението за болничните управляващите признават безсилието на правителството да се справи със злоупотребите. Това каза лидерът на БСП...

Той отбягна да отговори на въпроса дали по този начин не се наказват съвестните хора, които си плащат осигуровки. Не отговори и дали ще се срещне със синдикатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика