ГЕРБ най-накрая признаха, че мониторингът върху България остава, но обвиниха румънците

6376
ГЕРБ най-накрая признаха, че мониторингът върху България остава, но обвиниха румънците
Снимка: БГНЕС

За България все още важи механизмът за сътрудничество и проверка (т. нар. мониторинг, бел. ред.) и престои все още работа, която правителството трябва да свърши, преди той да бъде вдигнат.

Това призна днес по време на пресконференция на ГЕРБ евродепутатът Емил Радев. Той обаче изтъкна интересна причина за оставането на механизма.

Според Захариева няма механизъм за мониторинг над България, но процедурата не била приключила

Де факто няма механизъм за мониторинг над България. Не изпращаме никакви доклади. Наистина обаче процедурата не е приключила и трябва д...

„За съжаление сме доста вързани по този механизъм с Румъния, а Румъния не е изпълнила препоръките от последните няколко доклада и не е готова за свалянето на този механизъм. За България няма нови процедури, няма да има доклади, но трябва да се вземе формално решение“, обясни той.

По-различно обаче беше казаното по-рано днес от заместник-председателя на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова при представянето на докладите по новия хоризонтален механизъм.

"Необходим е сериозен брой на окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта", се казва в доклада. Допълва се, че трябва да бъдат завършени процедурите, които да гарантират ефективна отчетност от страна на главния прокурор, както и че съставът и функционирането на Висшия съдебен съвет и инспекторатът към него все още са обект на безпокойство.

За да подкрепи думите си, еврокомисар Йоурова се базира на резултатите от редовните социологически проучвания в страната ни:

"След всяко проучване винаги е имало много ясен сигнал от българския народ, че доверието в съдебната система и институциите е много ниско и на въпроса дали ЕС трябва да продължи с натиска чрез Механизма за сътрудничество и проверка за напредък в реформите, подкрепата на хората винаги е била много силна. В момента ние продължаваме с механизма, като правим обективна картина на състоянието в България било за борбата с корупцията, било за състоянието на медиите. Мисля, че българското правителство и парламент трябва да се справят с тези проблеми. И те трябва да приемат това много сериозно, защото, след като хората изразяват такова недоволство и недоверие и чувство, че не е възможно да получат правосъдие от държавата, то това е сериозен проблем, който да бъде поет от националните власти".

Какво пише ЕК в доклада за върховенството на закона в България?

Еврокомисарите за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и по правосъдието Дидие Рейндерс обявиха първия доклад по новия хоризонтален ...

В подобен дух бе и изявлението на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс:

"Ние заявихме, че ще продължим да акцентираме върху необходимостта от продължаване на реформите в някои страни-членки. За България един от инструментите за тази цел е механизмът за сътрудничество и проверка. И в предишните документи по механизма беше казано много ясно, че макар да има известен напредък през изминалите години, има сериозна необходимост от реформиране на различни сектори от обществените организации, особено в съдебната система и борбата с корупцията".

Критиките към България в публикувания днес доклад по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона са за липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията.

В България се оказва, че собствеността на някои медии е директно свързана с политически действащи лица, дори и те самите да не ги притежават официално, се казва в доклада. Много журналисти определят политическата намеса в медиите като "нещо обичайно" и "широко практикувано", се добавя в документа. В него се допълва, че в страни като България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания, репортери все по-често се изправят пред заплахи и нападения - физически и онлайн, свързани с техни публикации и това се прави под различна форма.

Като примери се дават, освен физическите заплахи и заплахи за изправяне пред съд, кибертормозът, особено за жените в професията, кампании за очерняне, сплашване и заплахи с политически характер. Има и безпокойство за ефективността от действията на някои национални власти, отговорни за медиите, като се имат предвид ресурсите, с които разполагат и тук като проблемни страни се посочват България, Гърция, Люксембург, Румъния и Словения, а за страната ни се има предвид СЕМ.

Вера Йоурова: Мониторингът над България продължава, включително и на свободата на словото

Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в Европейския съюз...

За първи път в доклад за върховенството на закона официално се отчита състоянието на медиите в страните-членки.

Предстои Съветът да вземе окончателно решение дали мониторингът над България и Румъния ще отпадне. В днешния доклад се подчертава, че реформите, свързани с борбата с корупцията в някои страни, сред които и нашата, трябва да бъдат задействани ефективно, за да има напредък в това отношение. "В България нов проект за регламентирането на прозрачността за чуждестранното финансиране на НПО-тата предизвика критики заради евентуално негативно влияние върху гражданското общество", се казва още в доклада.

Припомняме, че дълго време управляващите не искаха да признаят, че мониторинговият механизъм продължава. Стигна се дори до ситуация, в която други политически лица (Слави Трифонов и БСП) откровено да ги обвиняват в лъжа, но едва сега признаха официално за остането на механизма към момента, но с поредната доза оправдания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика