ГЕРБ обвини правителството, че е започнало предизборна кампания с антиинфлационните мерки

1932
ГЕРБ обвини правителството, че е започнало предизборна кампания с антиинфлационните мерки
Снимка: Actualno.com

ГЕРБ обвини правителството, че е започнало предизборна кампания с антиинфлационните мерки. Коментарът на ГЕРБ дойде след като правителството представи официално антиинфлационните си мерки

Тома Биков от ГЕРБ - СДС подчерта, че целта на обявените така наречени антикризисни мерки на правителството не е да решат кризата с инфлацията, а да решат кризата с управлението, управляващото мнозинство и настоящото правителство.

"Ние от няколко седмици вече дори месеци се обявяваме за предсрочни парламентарни избори, а управляващите направо откриха предизборната кампания. Мерките, които се предлагат, са втора стъпка към финансовата криза в името на това да бъде спечелено малко политическо време за това абсолютно изразходено, износено след 6 месеца управление правителство и управляващо мнозинство. Другото, което трябва да имате предвид е, че от правителството обявиха, че тези мерки влизат от 1 юли. Когато чуем Кирил Петков да казва: "Добър ден", гледаме къде е слънцето", каза Биков. Той призова българските граждани да не се доверяват толкова леко на хора, които лъжат серийно и безпроблемно без да им мигне окото. 

Деница Сачева също отчете, че лъжата е втора природа на министър-председателя. Според нея с мерките се предлага колосален хаос и в тях има много популизъм. Тя коментира, че анализите и мисленето продължават и дори днес не се е чуло ясно какво ще се случва с пенсиите. "Също бих призовала българските пенсионери да не слушат в момента какво им говори правителството, да не се объркват в тези числа и проценти, защото още нищо още не е договорено първо между самата коалиция, второ, че нито едно от предложените решения не е договорено с Националния съвет за тристранно сътрудничество", каза още Сачева. Според нея манипулация и груба лъжа е, че са спрени кражби на публични средства и че те отиват за българските пенсии. Тя прогнозира, че не всички пенсии ще бъдат увеличени. 

Според депутата Делян Добрев от ГЕРБ причината в България да има два пъти по-висока инфлация е, че правителството не е овладяло цените в енергетиката. "Това правителство има два големи гряха. Първият е, че българската инфлация, е два пъти по-висока, отколкото европейската. Ние обедняваме с тези темпове, заради това, че правителството се провали още декември и януари месец да овладее цените на тока и газа. Вторият грях на това правителство са тези мерки", добави той. Добрев обърна внимание на намалената ставка на  ДДС върху парното и топлата на  9 %. "Знаете ли колко хора в България ползват парно и топла вода - 500 хил", каза още Добрев. Той обърна внимание, че 7 млн. души ще плащат на половин милион ползватели на парно, от които 400 пил. в София и 100 хил. в страната 9 % ДДС. Според него новите управляващи ще повторят грешка, която е правена. 

Томислав Дончев също направи коментар на мерките и определи министър-председателя като главен художествен ръководител. "Той обяви днес драстично увеличение на някои от социалните плащания. Драстично. Ако се водим по думите, имаме основание да се притесним дали пенсионерите ще могат да се справят с драстично увеличените си пенсии", каза Дончев. Той коментира, че това били антиинфлационни мерки и в подкрепа на хората, като подчерта, че това не е вярно, тъй като това са мерки в подкрепа на инфлацията. 

Според председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че правителството е излъчила два сигнала. "Вече правителството се готви за предизборна кампания- Първият сигнал е като предлага проинфлационни и неработещи мерки. Вторият сигнал е появата на Бойко Рашков. От нищото изскочи този човек. Докато в София ежедневно има разстрели, той отново говори за "Хемус" и чували. Защо се прави това? Бойко Рашков изкача от нищото винаги, когато правителството има грандиозен проблем, или когато правителството е в предизборна кампания", подчерта тя.

Атанасова обърна внимание на прийом на "Рашковото МВР". "Подслушванията и с тях много ви занимаваха. Разни бранители на демокрацията обикаляха студиа, че са подслушвани. Това се оказа пълен фейк. Само че по-лошото е, че сега Рашковото МВР само за три месеца е подслушало над 1000 български граждани и то в период на предизборна кампания", коментира тя. Атанасова попита дали рязко се е увеличило престъпността или тогава е имало предизборна кампания и Рашков е искал да знае какво се случва в централите на попилитеческите партии. "Ще ви кажа - и двете", подчерта шефът на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Кои от управляващата коалиция защитиха антиинфлационните мерки на правителството? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика