ГЕРБ обвини Радев в поругаване на паметта на Левски, БСП отговори - хората ви освиркаха

7666
ГЕРБ обвини Радев в поругаване на паметта на Левски, БСП отговори - хората ви освиркаха
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Васил Левски, поиска депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на парламентарната група.

"Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка.

Румен Радев: Мисията ни не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им (ВИДЕО)

"Нека днес изправим глави, нека не забравяме, че всичко зависи от нашите задружни усилия. България има нужда от доблестта и усилията на...

Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, каза Биков.

По думите му, вчера на честването Радев преминал граница, от която няма връщане назад и се превърнал в “тартор на партийна агитка”, а за групата на ГЕРБ той щял да остане такъв до края на мандата си.

Вместо обединител на нацията, Румен Радев се превърна в разединител на българския народ, който паразитира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет“, категоричен бе той.

„Заявяваме, че нито една партия, нито една институция, нито един политически деец няма право да приватизира, обсебва и поругава българската национална памет и нейния най-ярък образ в лицето на Васил Левски.

Призоваваме всички отговорни политици и парламентарните групи в 44-ото Народно събрание остро да се разграничат от политическите злоупотреби с паметта на Апостола и да осъдят недостойното поведение, на което станахме свидетели вчера”, посочи той.

Ще има ли до политически протест срещу правителството заради президента на честването на Левски?

Заради организираното де факто заради президента Румен Радев шествие в памет на Васил Левски, във Facebook отново тръгнаха вълнения. Т...

Биков подчерта още, че България не е учебна площадка за политически аматьори.

От левицата защитиха президента и посочиха, че е негово право да води българските граждани и да се вслушва в неволите им.

"Дълбоко съжалявам, че толкова гняв имаше в декларацията на политическа партия ГЕРБ. Не считам това за необходимо и неадекватно. Вчерашните събития трябваше да ги разделим на две. Едното е шествието, другото е освиркването.

Шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани да участва или ръководи в дадено шествие. Той е избран пряко от българските граждани. Той има право да води българските граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва и да се вслушва в неволите им, но при вас като че ли основният проблем е защо той не хвали правителството", отговори от името на БСП Драгомир Стойнев.

Това ли са ценностите, които Апостола ни завеща?

XXI-ви век! Е ли той векът на неграмотността и немислието? Това ли е ерата на вечното недоволство? Достигнахме ли дъното на небесата - ...

Именно президентът бе този, който призова да не се освиркват политиците. Но трябва да се запитате защо бяхте освиркани. Тук проблемът не е в президента, не е и в БСП. Проблемът трябва да го търсите във вас, продължи той.

Той коментира, че не приема обидите за участниците в шествието. "Дали са били маргинали, за политици, които едва ли не нямат морал. Неприсъщо е за народни представители, особено за политическа партия, която има амбициите да ръководи тази страна да се отнася с такова пренебрежение към български граждани. Ето за това разделение и омраза ние говорим и искаме да преодолеем", заяви Стойнев.

"Не мога да разбера тази злоба към единствената институция в страната, която е с толкова висок рейтинг. Говорите за разделението. Спомнете си президента Плевнелиев. Той много по-рано свали доверието от едно правителство, тогава къде бяхте да говорите.

Разбира се, че не е редно на подобни събития да има освирквания, затова и президентът призова да спрат. Вместо да търсим отговорите, продължаваме да търсим това разделение. Врагът не е тук или в президентската институция, той е насаден от Прехода, каза още Стойнев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика