ГЕРБ: Протестът беше превзет от шпицкоманди на Васил Божков, а Радев носи цялата отговорност

5972
ГЕРБ: Протестът беше превзет от шпицкоманди на Васил Божков, а Радев носи цялата отговорност
Снимка: БГНЕС

На специална прескоференция ГЕРБ обяви, че президентът Румен Радев носи цялата политическа отговорност за вандалщините и сблъсъците на протеста снощи, защото вместо да се разграничи, той е поощрил протестиращите. А самите агресивни момчета били криминално проявени спонсорирани и добре организирани от бизнесмена в Дубай Васил Божков. Ние няма да допуснем гражданска война дори и да можем да я спечелим, подчерта Томислав Дончев.

"Всичко това беше много добре режисирано и организирано от платени провокатори, които имат своя генезис в една делечна много по-топла страна. И бяха мотивирани от олигарси и от бледият техен актьор президента Радев. След приключване на мероприятието тези шпицкоманди се пръснаха из цяла София.", каза административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Той показа снимки на протестиращи, които според управляващите са били наети за сблъсъците и провокациите.

Г-н Радев вече носи цялата отговорност за това, което се случва. По време на целия митинг ние се опитвахме да успокоим ситуацията, подчерта Тома Биков.

Божков: ГЕРБ готви платен протест срещу Радев

Довечера в София ще има платен протест срещу президента. Това става ясно от публикация на бизнесмена Васил Божков във Facebook. Обвиня...

"Това е човекът, който се опитва да нагнети напрежението и вчера беше ескалацията на този процес. Смятаме, че голяма част от протестиращите вчера бяха подведени и бяха фон на шпицкомандите на Божков. Кой печели от това? Нашата позиция е, че нито един български гражданин, воден от закона , не печели от подобни събития. Още сноши призовахме г-н Радев да отправи призив, той отказа.", каза Биков.

"Президентът и до момента не се е разграничил от шпицкомандата на Божков и очакваме да го направи днес. Когато започна ескалацията на напрежението президентът се скри и пусна едно  малко прессъобщение, с което не се разграничи, а поощри шпицкомандите. Това направи вчера президента.", обясни Биков.

"В края на митинга организирани, според мен със знанието на Радев, а ако не е знаел, значи не може да лидира тази група, която е дошла да го подкрепи, а камо ли с цялата страна. Смятам, че е недопустимо подобно поведение и всички политически сили трябва да положат усилия да държат българската нация в обща форма, а не да се посветя на каузата да издълбаят дълбока пропаст в обществото.", заяви още той.

Тези хора, които вчера направиха провокациите бяха дошли точно заради това. Те са платени и криминално проявени, аз съм сигурен, че полицията ще ги открие, каза още Биков.

Протестът в София завърши с пострадали и арестувани в сблъсъците (ВИДЕО)

ГЕРБ срещу БСП за протестите: "Ние едва си удържаме хората" срещу "Мутри вън!"

Политически сблъсък между Крум Зарков от БСП и Тома Биков от ГЕРБ, наблюдавахме в Нова тв тази сутрин. Тезите на двете водещи политичес...

"Ние няма да допуснем гражданска война, дори да имаме шанс да я спечелим. Демокрацията работи когато е перманентна. Тя работи само когато работи винаги. Обичайно политическият цикъл е такъв – първо следва ентусиазъм, после – многото работа, и накрая отговорността. Ако някой е останал само на първата фаза, това означава, че не се е развил .", коментира вицепремиера Томислав Дончев.

"Ние имаме 100 000 члена, ако отговорим на призива който идва отдолу, колко според вас може да дойдат в София. Това ли е демокрация и политика? Сблъсъка по улиците няма нищо общо с политика, даже спорт не е...Само с и представете от другата страна на Дондуков Борисов да беше стиснал юмрук и да каже – да ги изметем, това което имахме от другата страна. Какво щеше да стане тогава, защото от другата страна имахме– призив да ги изметем и ръчичка в юмрук, избухна Дончев.

И тук въпросът е КОЙ? Кой носи политическата отговорност за това?, подчерта Дончев.

В момента злоупотребата с хора, за да се прикрие това, което се случва в президентстовото е изключително недопустима, обобщи Деница Сачева.

"Въпросите, които трябва да се задават днес са кой провокира това и това със сигурност е президентът Румен Радев. Той реагира с още по – провокативно за хората на улицата изявление – насърчи ги да правят това, което правеха. Това е безотговорното поведение. Защо се зове към насилие? – това е въпросът, който трябва да бъде задаван. Защо се призовават протестиращи да хвърлят бутилки срещу полицаи. А те реагираха изключително добре и реакцията им спря повече пострадали.", обобщи социалният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика