ГЕРБ с опорна точка "парите от Европа" за оставането си във властта

5902
ГЕРБ с опорна точка "парите от Европа" за оставането си във властта
Снимка: БГНЕС

Ако редовното правителството на Бойко Борисов падне и президентът назначи служебен кабинет, това може да застраши приемането на големия пакет за възстановяване на икономиките на ЕС в размер на 29 млрд. евро.

Тази опорна точка бе съобщена от Андрей Ковачев, представител на ГЕРБ в Европейския парламент, в телевизионно интервю.

"От общата сума от 29 млрд. евро, одобрена от Еврокомисията за нашата страна, 24.7 млрд. са безвъзмездна помощ, а 4 млрд. евро са дългосрочни заеми. Ако в България се състави служебен кабинет, страната ни ще осуети и ще отложи решението на целия ЕС", обясни Ковачев пред Bulgaria ON AIR.

Румен Гечев към ГЕРБ: Чакате фирмите да вампирясат, за изборите ли пазите парите? (ВИДЕО)

Обръщам се към г-жа Караянчева, която не може да намери г-н Борисов, който се движи по-бързо от радиосигналите на джиесемите по околовр...

"Тревогите" на евродепутата от управляващата партия всъщност са силно преувеличени. Окончателното приемане на въпросния колосален антикризисен пакет ще е трудно и може да се забави, но заради разногласия между Еврокомисията и Европарламента, а не заради политическата криза в България.

Самият Ковачев призна, че евродепутатите не одобряват орязването на парите за отбрана, за външни граници, по програмата "Еразъм" и др. разходи в новия 7-годишен бюджет на ЕС, които Европейският съвет и ЕК лансираха след трудни дебати.

България трябва да представи подробен план за използването на безмъзмездните средства за възстановяване до март-април догодина, обясни още евродепутатът.

И добави, че протестите и блокадите били много вредни, защото пречели на правителството да поoготви машинното гласуване и да организира добре редовните избори за народни предстаlители идната пролет. трябвало да се проведат през пролетта догодина.

Пред същата телевизия пък критика към правителството изрази евродепутатът от групата на социалистите Петър Витанов.

Поредно уверение от Биков - сега не е като по времето на Орешарски

Готвените нови икономически мерки не са за протестиращите, а заради идващата криза през есента заради коронавируса. Това заяви депутатъ...

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви той.

„Новите мерки са опаковани като средства за борба с корона-вируса. Те обаче са изцяло предизборни и няма да донесат необходимия ефект, както стана с първия пакет“, заяви евродепутатът в предаването „Брюксел 1“ . Според него мерките се правят „на парче“ и остава неясно какви резултати трябва да се очакват.

Дотук 500 млн. бяха предвидени за малки и средни предприятия през Българската банка за развитие, от тях към момента са усвоени едва 9 млн. лева. Има 30 000 заявления от компании (за суми до 10 000 лв.), обработени са едва 3000, одобрените са само 1000. С този административен капацитет и 5 години няма да ни стигнат, за да се дадат средствата, които са необходими сега и веднага. По мярката „60/40“ беше отпуснат 1 млрд., в момента сме на 180 млн. и за част от секторите тази мярка е абсолютно неприложима“, каза Витанов.

Той определи като „подаяние“ сумата от 150 лв., която се предвижда българските пенсионери да получат в следващите три месеца. „Пенсионерите са може би най-ощетената прослойка на българското общество през последните години, но по отношение на корона-вируса, техните пенсии не намаляха. По-уязвени в случая са хората от частния сектор, които загубиха 40-50% от своите доходи. За мен това е опит да се печели време и гласоподаватели. Българските пенсионери заслужават много повече. Отдавна трябваше да има преизчисление на пенсиите, за да станат адекватни на средата, в която живеем“, категоричен е евродепутатът.

Според него намаляването на данъка за виното и бирата е поредната нерелевантна мярка, която ще доведе до съмнителен резултат. „Може би това би помогнало на туроператорите в някаква степен, но моето разбиране е, че когато намаляваме данъците, трябва да намалим общата цена, за да повишим потреблението. Сега може би един бранш ще бъде подпомогнат, но общата цена няма да се намали“, каза той и припомни, че много от европейските държави използваха огромен ресурс, до 30% от брутния си вътрешен продукт, за да подкрепят своите икономики още в началото на кризата, докато България отпусна по-малко от 2%.

Янков: Корупцията е емблемата в управлението на Бойко Борисов (ВИДЕО)

БСП трябва да покаже на хората, че има воля и готовност да управлява така, че законите да важат еднакво за всички. Можем да прекратим ...

Според Витанов управляващите нямат ясни разчети какви ще бъдат резултатите от предприетите мерки, което отново сочи към неефективно разходване на средствата. „Вмъкват се неща в преходни и заключителни разпоредби, между другото, без актуализация на бюджета, без да се спазва регулярната парламентарна процедура, което не дава възможност на опозицията да направи своите предложения“, каза още той и допълни, че докато гледаме на отпусканите средства като на „мазнинки“, ситуацията едва ли ще се промени към по-добро, посочи още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика