ГЕРБ с твърдения за заплати по 45 хиляди лева в ББР

4349
ГЕРБ с твърдения за заплати по 45 хиляди лева в ББР
Снимка: БГНЕС

Огромни заплати и бонуси се получават в Българската банка за възстановяване и развитие (ББР). Това твърдение направиха представители на ГЕРБ днес по време на извънреден брифинг в централата на партията.

Според тях изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев, назначен от бившия служебен министър Кирил Петков, получава месечна заплата от 17 хиляди лева, както и още две хиляди лева като член на борд. От партията на Бойко Борисов твърдят още, че като член на инциативата Три морето Арбаджиев получава 13 хиляди евро месечно.

"Ако е така сумарната сумата, която той прибира месечно е около 45 хиляди лева. Цанко Арабаджиев е бивш кандидат депутат от" Демократична България" и е поканен в ББР от Кирил Петков още преди той да е назначен за министър в нарушение на Конституцията", каза Любомир Талев.

Десислава Атанасова: ГЕРБ няма нищо общо със скандала в ДКК

„Този казус действително е скандален и не става въпрос за политически разчиствания на сметки”, заяви Десислава Атанасова от...

Според ГЕРБ вторият член на Съвета на директорите на ББР Владимир Георгиев през август и септември е получавал по над 15 хиляди лева заплата. Твърденията са и че той се е самоназначил в друга служба на ББР, откъдето получава още 3 хиляди лева.

Талев допълни още, че другите членове на борда също получавали сериозни суми - по 24 хиляди и по 17 хиляди. Живко Тодоров е получил от дъщерното дружество Национален гаранционен фонд 6 хил за август и почти толкова за септември. А Крум Георгиев взимал заплата и от ББР Лизинг - 1145 лв. за август и почти 2 хиляди за септември.

"Заплатите на новите директори са малко по-малки от тези на предходните и това се дължи на факта, че не получават бонус от генериране на печалби в ББР, която е на загуба", допълни Талев. 

Димитър Вучев от ГЕРБ обяви, че за последните 6 месеца активите на ББР са спаднали с почти половин милиард лева.

Спадът бил отчетен по всички пера. 250 млн. лв. спад показва една декапитализация, каза той. Ликвидността е спаднала с 200 млн. лв., а в същото време ББР е раздала реално само 8 кредита - останалите 47 минали през микрофинансиращо дружество на банката. 

ГЕРБ заговори за "пленена държава" и "калинките на Радев" при скандала в ДКК (ВИДЕО)

От ГЕРБ поискаха отговори от Кирил Петков и Даниела Везиева по въпросите с уволнението на изпълнителния директор на Държавната консолид...

"На 5 август т.г. с решение на Министерски съвет е предвидено ББР да отчете загуба от 400 млн. лв. Какви са изводите? На първо място големият въпрос е къде са парите? Всичко това показва провала на служебното правителство на Румен Радев и принципала на ББР - Кирил Петков. Нас ни притеснява, че тази подкрепа трябваше да отиде през бизнеса - нещо, което не виждаме. Нищо не се подкрепя от държавата, нито един бизнес", обобщи данните той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика