Герджиков посочи поименно кои са двойкаджиите по обществените поръчки

2949
Герджиков посочи поименно кои са двойкаджиите по обществените поръчки
Снимка: БГНЕС

В Министерството на отбраната са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки, от които 31 са прекратени. По останалите са подписани 125 договора и при анализа са установени проблеми при 45 обществени поръчки. От тях по 9 процедури е установено "наличие на измама", като те вече са предадени на Военната прокуратура. Така служебният премиер Огнян Герджиков започна доклада си относно това какво е положението с обществените поръчки в държавата.

Според Герджиков има поръчки, които са писани така, че да бъдат печелени от определени хора. Например при поръчки на АПИ – за поддръжка на участък на АМ "Хемус", включително поддръжка на тунелите при тунелите "Ечемишка", "Топли дол" и "Правешки хан" (бел.ред. - поръчката е от 2015 година), за поддръжката на АМ "Тракия" и участък от "Марица", както и за осветлението на тунела при "Траянови врата" (бел.ред. - поръчката е от 2015 година). Също нарушения са открити при поръчки на Министерството на икономиката, където е имало дискриминация в техническите критерии. Проблем е имало и в поръчка на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия, която е проведена "при условията на липса на конкуренция". Поръчката е за надграждане на вътрешна информационна система за комуникация между агенцията и българските служби по търговско-икономически отношения в чужбина. Сезирани са АДФИ и Сметната палата.

Още обществени поръчки предстоят за председателството ни на ЕС

Факт е, че България и Румъния са в ситуация единствени по рода си да бъдат наблюдавани по механизма за сътрудничество и оценка. Но меха...

Служебният премиер предупреди и, че МЗХ се е забавило с поръчка за последваща оценка на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в периода 2003 - 2007 година, заради която могат да ни спрат парите по нея. В МВР пък имало забавяне на процедурата за информационна система за координация по фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд  "Вътрешна сигурност", което също може да ни доведе наказателна процедура от ЕК. Става въпрос за разпределението на 320-те млн. лева (160 млн. евро), които ЕС ни отпусна за борба с бежанската криза. Процедурата трябваше да бъде пусната през ноември, което потвърди и Герджиков, но тогава правителството на Бойко Борисов вече беше в оставка и вървяха призиви да не се правят обществени поръчки. При здравното министерство е установен проблем с обществена поръчка за застраховка на линейки.

В част от министерствата не са установени съществени пропуски при провеждането на обществени поръчки, само административни и технически грешки, които не пречат на изпълнението им. Става въпрос за Министерството на финансите (МФ), Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията (МТИТС), спортното министерство, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на земеделието и храните (МЗХ), трудовото и социално министерство (МТСП), образователното министерство (МОН), Министерството на туризма и Министерството на енергетиката (МЕ).

Сигналите вече са изпратени "до компетентните институции", а пълният доклад ще бъде публикуван на 20 февруари.

Бих искал да подчертая, че освобождаването на областни управители и назначаването на нови е в рамките на правила. От страна на Министерския съвет не са пращани каквито и да е писма, уточни Герджиков, подчертавайки, че така иска да разсее всякакви съмнения какво се е случило. Според него политическата коректност изисквала управителите да подадат оставка. Служебният премиер подчерта, че областният управител на Перник искал отпуск по време на предизборната кампания.

Новият социален министър не видя на пръв поглед проблем с обществени поръчки

Първият приоритет на правителството е ревизия на обществените поръчки. За социалното министерство никой не бива да си мисли, че ще се з...

Пресконференцията започна с молби на Герджиков към Сашо Диков да се успокои, защото стана ясно, че няма да бъдат позволени въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика