X
 
 

Герджиков посочи поименно кои са двойкаджиите по обществените поръчки

2060 1
photo of Герджиков посочи поименно кои са двойкаджиите по обществените поръчки
Снимка: БГНЕС
В Министерството на отбраната са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки, от които 31 са прекратени. По останалите са подписани 125 договора и при анализа са установени проблеми при 45 обществени поръчки. От тях по 9 процедури е установено "наличие на измама", като те вече са предадени на Военната прокуратура. Така служебният премиер Огнян Герджиков започна доклада си относно това какво е положението с обществените поръчки в държавата.

Според Герджиков има поръчки, които са писани така, че да бъдат печелени от определени хора. Например при поръчки на АПИ – за поддръжка на участък на АМ "Хемус", включително поддръжка на тунелите при тунелите "Ечемишка", "Топли дол" и "Правешки хан" (бел.ред. - поръчката е от 2015 година), за поддръжката на АМ "Тракия" и участък от "Марица", както и за осветлението на тунела при "Траянови врата" (бел.ред. - поръчката е от 2015 година). Също нарушения са открити при поръчки на Министерството на икономиката, където е имало дискриминация в техническите критерии. Проблем е имало и в поръчка на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия, която е проведена "при условията на липса на конкуренция". Поръчката е за надграждане на вътрешна информационна система за комуникация между агенцията и българските служби по търговско-икономически отношения в чужбина. Сезирани са АДФИ и Сметната палата.

Още обществени поръчки предстоят за председателството ни на ЕС

Факт е, че България и Румъния са в ситуация единствени по рода си да бъдат наблюдавани по механизма за сътрудничество и оценка. Но меха...

Служебният премиер предупреди и, че МЗХ се е забавило с поръчка за последваща оценка на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в периода 2003 - 2007 година, заради която могат да ни спрат парите по нея. В МВР пък имало забавяне на процедурата за информационна система за координация по фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд  "Вътрешна сигурност", което също може да ни доведе наказателна процедура от ЕК. Става въпрос за разпределението на 320-те млн. лева (160 млн. евро), които ЕС ни отпусна за борба с бежанската криза. Процедурата трябваше да бъде пусната през ноември, което потвърди и Герджиков, но тогава правителството на Бойко Борисов вече беше в оставка и вървяха призиви да не се правят обществени поръчки. При здравното министерство е установен проблем с обществена поръчка за застраховка на линейки.

В част от министерствата не са установени съществени пропуски при провеждането на обществени поръчки, само административни и технически грешки, които не пречат на изпълнението им. Става въпрос за Министерството на финансите (МФ), Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията (МТИТС), спортното министерство, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на земеделието и храните (МЗХ), трудовото и социално министерство (МТСП), образователното министерство (МОН), Министерството на туризма и Министерството на енергетиката (МЕ).

Сигналите вече са изпратени "до компетентните институции", а пълният доклад ще бъде публикуван на 20 февруари.

Новият социален министър не видя на пръв поглед проблем с обществени поръчки

Първият приоритет на правителството е ревизия на обществените поръчки. За социалното министерство никой не бива да си мисли, че ще се з...

Бих искал да подчертая, че освобождаването на областни управители и назначаването на нови е в рамките на правила. От страна на Министерския съвет не са пращани каквито и да е писма, уточни Герджиков, подчертавайки, че така иска да разсее всякакви съмнения какво се е случило. Според него политическата коректност изисквала управителите да подадат оставка. Служебният премиер подчерта, че областният управител на Перник искал отпуск по време на предизборната кампания.

Пресконференцията започна с молби на Герджиков към Сашо Диков да се успокои, защото стана ясно, че няма да бъдат позволени въпроси.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  •   Alex 1 Alex преди 1 година Профил на трол?
    Гнил портокал , без часовников механизъм ! Всички очакваха да изригне супер вулкан - завря тенджера с боб яхния ! Пита се , защо Герджиков , след зачитането на ''антрефилето'', буквално избяга ! Ами защо ? Защото се уплаши да не го бият журналистите ,......хеле , пък тоя .....Диков !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 май

Овен Това е ден, в който е добре да намалите темпото в личен план. Може да изглеждате по-разкрепостени от колкото сте в действителност...