X
 
 
 

Герджиков посочи поименно кои са двойкаджиите по обществените поръчки

1951 1
photo of Герджиков посочи поименно кои са двойкаджиите по обществените поръчки
Снимка: БГНЕС

Още по темата

В Министерството на отбраната са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки, от които 31 са прекратени. По останалите са подписани 125 договора и при анализа са установени проблеми при 45 обществени поръчки. От тях по 9 процедури е установено "наличие на измама", като те вече са предадени на Военната прокуратура. Така служебният премиер Огнян Герджиков започна доклада си относно това какво е положението с обществените поръчки в държавата.

Според Герджиков има поръчки, които са писани така, че да бъдат печелени от определени хора. Например при поръчки на АПИ – за поддръжка на участък на АМ "Хемус", включително поддръжка на тунелите при тунелите "Ечемишка", "Топли дол" и "Правешки хан" (бел.ред. - поръчката е от 2015 година), за поддръжката на АМ "Тракия" и участък от "Марица", както и за осветлението на тунела при "Траянови врата" (бел.ред. - поръчката е от 2015 година). Също нарушения са открити при поръчки на Министерството на икономиката, където е имало дискриминация в техническите критерии. Проблем е имало и в поръчка на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия, която е проведена "при условията на липса на конкуренция". Поръчката е за надграждане на вътрешна информационна система за комуникация между агенцията и българските служби по търговско-икономически отношения в чужбина. Сезирани са АДФИ и Сметната палата.

"София Тех парк" действително харчи милиони - например за почистване и профилактика

Служебният премиер предупреди и, че МЗХ се е забавило с поръчка за последваща оценка на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в периода 2003 - 2007 година, заради която могат да ни спрат парите по нея. В МВР пък имало забавяне на процедурата за информационна система за координация по фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд  "Вътрешна сигурност", което също може да ни доведе наказателна процедура от ЕК. Става въпрос за разпределението на 320-те млн. лева (160 млн. евро), които ЕС ни отпусна за борба с бежанската криза. Процедурата трябваше да бъде пусната през ноември, което потвърди и Герджиков, но тогава правителството на Бойко Борисов вече беше в оставка и вървяха призиви да не се правят обществени поръчки. При здравното министерство е установен проблем с обществена поръчка за застраховка на линейки.

В част от министерствата не са установени съществени пропуски при провеждането на обществени поръчки, само административни и технически грешки, които не пречат на изпълнението им. Става въпрос за Министерството на финансите (МФ), Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията (МТИТС), спортното министерство, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на земеделието и храните (МЗХ), трудовото и социално министерство (МТСП), образователното министерство (МОН), Министерството на туризма и Министерството на енергетиката (МЕ).

Сигналите вече са изпратени "до компетентните институции", а пълният доклад ще бъде публикуван на 20 февруари.

Бих искал да подчертая, че освобождаването на областни управители и назначаването на нови е в рамките на правила. От страна на Министерския съвет не са пращани каквито и да е писма, уточни Герджиков, подчертавайки, че така иска да разсее всякакви съмнения какво се е случило. Според него политическата коректност изисквала управителите да подадат оставка. Служебният премиер подчерта, че областният управител на Перник искал отпуск по време на предизборната кампания.

Земеделският министър даде скандални обществени поръчки на прокурор

Пресконференцията започна с молби на Герджиков към Сашо Диков да се успокои, защото стана ясно, че няма да бъдат позволени въпроси.

Редактор:

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  •   Alex 1 Alex преди 1 месец Профил на трол?
    Гнил портокал , без часовников механизъм ! Всички очакваха да изригне супер вулкан - завря тенджера с боб яхния ! Пита се , защо Герджиков , след зачитането на ''антрефилето'', буквално избяга ! Ами защо ? Защото се уплаши да не го бият журналистите ,......хеле , пък тоя .....Диков !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.