Герджиков: Законите се правят безотговорно и популистки

1324
Герджиков: Законите се правят безотговорно и популистки
Снимка: БГНЕС

В последните години у нас законите се правят „безотговорно“, „популистки“ и „непрофесионално“. Това коментира председателят на Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Когато виждам как се творят законите, особено в последните години, наистина излизам от равновесие, каза той. И даде пример със закона за КТБ – „той е явно противоконституционен, ачик-ачик. Не знам защо досега никой от тези, които могат, не са сезирали Конституционния съд (КС) – каза Герджиков. – Със задна дата се обявяват за недействителни сделки, които са извършени преди. Това нещо в белия свят го няма, това нещо не може да съществува, това е погазване на елементарни правни принципи. Обаче у нас върви, у нас всичко може да се напише на хартия и то минава. Ние непрекъснато си нарушаваме Конституцията, непрекъснато (...) Имаме една фасада за Конституция и си я погазваме кой както намери за добре. И сме членки на Европейския съюз и се чудим как ни държат още с такова законодателство“.

Проф. Огнян Герджиков също защити проф. Николай Петров

По време на служебния кабинет са правени проверки във ВМА. Това каза бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков в интервюза  Б...

За промените в Закона за частната охранителна дейност, които бяха дадени на КС от главния прокурор и президента, Герджиков коментира, че не би се стигнало до връщане на мутрите от 90-те години, но хората от малките населени места не се чувстват защитени. „Някои от тях не са виждали полицай, освен на картинка“.

„Това е като реакция срещу това, че МВР към днешна дата не е в състояние да осигури обществения ред в малките населени места. Затова е тази реакция на кметовете и аз от тази гледна точка ги оправдавам – те търсят начин да осигурят известно спокойствие на своите хора“, каза Герджиков през бтв.

На въпрос какво смята разширяването на института на неизбежната отбрана, Герджиков отговори, че въпросът е много деликатен, но според него сегашната уредба е добра. „Трябва да се обърне внимание обаче на правоприлагането – в него има известни разминавания и не всички съдилища по един и същи начин тълкуват разпоредбите и ги прилагат на практика“.

„У нас, каквото и да стане, първата работа е, като първосигнална реакция, да търси промяна в закона. Особено опасно е това в наказателното право“, коментира Герджиков. Според него законът прилича на дреха, на която кръпките са повече от самата дреха – „изключително лош Наказателен кодекс имаме от тази гледна точка – с непрекъснати промени, с архаични текстове, с неща, които не се съгласуват със съществуващата уредба. Общата част е чудесна, направена по европейски традиции, но специалната част – отделните видове престъпления и тези опити непрекъснато да се променят – това е нещо, което не води до стабилност“.

Герджиков оглавява Консултативен съвет по законодателството към НС

Имам удоволствието да ви представя проф. Огнян Герджиков като моя кандидатура за председател на Консултативен съвет по законодателств...

Помолен да коментира сделката за ЧЕЗ, той каза, че „няма лошо държавата да се върне в някаква степен, но това зависи само от доброто желание на тези, които участват в сделката. Държавата не може с властнически акт да се разпореди“.

Герджиков каза още, че България губи арбитражни дела, защото „не си правим нещата както трябва, не сме коректни и демонстрираме, че не уважаваме правото“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика