Гешев се сравни с Кьовеши, обяви работодателя на обвинения за атаката на НАП за киберизнудвач

18135
Гешев се сравни с Кьовеши, обяви работодателя на обвинения за атаката на НАП за киберизнудвач
Снимка: БГНЕС

Номинацията от 11 членове от ВСС за мен означава огромно доверие – не толкова към мен, а към колегите, с които работим през последните години. Нямам право да излъжа това доверие, а срещу това доверие стои и отговорност. Това заяви единственият досега кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

На директен въпрос колко голямо състезание ще има, след като е единствен кандидат и само правосъдният министър може да издигне друг, което никога не се е случвало досега в историята, Гешев отвърна пред БНТ, че това не изключвало дали има състезание, защото и Лаура Кьовеши била единствен кандидат за ръководител на Европейската прокуратура. Припомняме, че всъщност Кьовеши се състезава с още двама кандидати за поста на ръководител на европрокуратурата – французинът Жан-Франсоа Бонер и германецът Андрес Ритер. Залогът тук е по-голям – оцеляването на всякакви олигарси, мутри, срещу които водим дела, добави зам.-главният прокурор, който определи и Сотир Цацаров за "най-успешния главен прокурор".

Атанас Атанасов: За Борисов изборът на главен прокурор е по-важен от местния вот

"За Борисов изборът на главен прокурор е по-важен от резултатите на местните избори. В това всички са убедени, имайки предвид отношения...

Нямам от какво да се притеснявам, да се срамувам, аз съм средностатистически гражданин, продължи Гешев. Той коментира и, че жена му нямала жилище в квартал "Изгрев" или квартал "Изток", докато говореше как няма за какво да се обяснява от имотна гледна точка. Припомняме, че излязоха сериозни данни, че жената на Гешев е свързана с Александър Ваклин – основният свидетел и сочен за потърпевш по делото "Иванчева". Повече подробности си припомнете в този материал!

Попитан кой ще го атакува, Гешев отговори "политическият кръг около подсъдимия Прокопиев". След това били олигарсите, които са в ареста или предстои да влязат в ареста, а после идвали мутрите, някои държавни служители. Всички те имали общ интерес – да няма работеща прокуратура, за да можело да харчат откраднатото.

Гешев отвърна и на бившия правосъден министър Христо Иванов - че Иванов "рязко е възмъжал", а докато бил министър, казвал на общи заседание с премиера Бойко Борисов само "Да, г-н Борисов", "Точно така, г-н Борисов". И предупреди Иванов "много да внимава", по-внимателно да употребява определени термини. Кръгът около него използва болшевишки методи – те са част от българската номенклатура, подчерта зам.-главният прокурор, като използва и определението "десни екстремисти". Той защити сегашната административна структура и положението на прокуратурата в съдебната власт и спрямо изпълнителната власт. Представете си какво щеше да се изсипе върху мен, ако например коментирах избор на председателя на Адвокатската колегия, каза още кандидатът за главен прокурор.

Като "болшевишки, пропагандни клишета" определи Гешев и твърденията, че е кандидатура на Делян Пеевски. Зам.-главният прокурор обясни, че го виждал само веднъж – при снемане на обяснения за преписка, но не каза каква е била тази преписка. "Не съм част от елитите, не съм част от статуквото - аз съм несистемен играч, нетипичен за българската съдебна власт. Преживял съм всичко, което преживя т.нар. български криминален преход. Искрено вярвам, че е крайно време тези хора да си платят", подчерта Гешев. Припомнете си разкрития за бащата на Гешев от страна на осъдената на 15 години на първа инстанция бивша зам.-кметица на "Младост" Биляна Петрова.

Атаката срещу НАП

Иван Гешев все пак се нави да участва в "калната надпревара" за главен прокурор

Зам.-главният прокурор Иван Гешев е първият кандидат за нов главен прокурор, стана ясно на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет...

Що се отнася до хакерската атака срещу НАП, зам.-главният прокурор коментира, че се развива ситуация, при която жертвата т.е. НАП била виновна. Той смята, че заподозреният Кристиян Бойков е просто оръдие ("Това момче трябва да седне някъде на тъмно, да остане само с чувството си на самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи - дали ще съдейства на закона или ще понесе последствията от действията си"), а работодателят му TAD Group работела като киберизнудвач, занимавала се с киберрекет, била "кибертерорист" - компанията се занимавала с "удряне" на фирми, включително държавни организации, с цел нарушаване на тяхната компютърна сигурност, за да бъдат привлечени като клиенти. Това била основната версия, като имаше следното уточнение - дали отделни хора във фирмата, отделни звена, или цялата фирма?! Гешев обяви и, че това е координирана атака срещу държавата, защото "Демократична България" поискала оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

Гешев обяви и, че единият от задържаните служебни компютри на Бойков бил вече отворен – само за 10 дни. Неслучайно TAD Group не искаха да дадат ключовете – не го направиха, защото вътре има информация за нерегламентиран достъп до 106 бази данни на НАП, заяви зам.-главният прокурор, който добави и, че било предвидено да се пускат още данни. Вижда се опит за хакване на застрахователни дружества, на търговски организации – "вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло", обясни Гешев. По думите му, било извършено търсене с ЕГН на Бойко Борисов, на Делян Пеевски, като това било във файл "Търсене BIVOL". Зам.-главният прокурор изрично повтори, че "вероятно" основната дейност на TAD Group била киберизнудване, но имало и политически оттенък. "Целта тук е политическа - това е въпрос на доказване", подчерта Гешев.

Припомнете си в ТОЗИ МАТЕРИАЛ кои са TAD Group!

Концепция за прокуратурата

По въпроса как трябва да се развива прокуратурата, Гешев отвърна, че искал прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората. Попитан какво ще промени първо, зам.-главният прокурор отвърна, че прокуратурата била в най-добрата си кондиция изобщо и уточни, че не е привърженик на революциите.

Гражданският кандидат за главен прокурор Бойко Атанасов: Защо Спецпрокуратурата взе 2 млн. лв. бонуси?

Кандидатурата на следователя Бойко Атанасов за поста главен прокурор беше представена в петък, 19 юли, в Сливен пред обществеността и м...

Зам.-главният прокурор защити и Специализираната прокуратура плюс Специализирания наказателен съд, но посочи, че окръжните прокуратури трябвало да са по-активни, включително в медиен аспект. Специализираните наказателни структури са европейски модел – "болшевишка лъжа" било обратното твърдение, според Гешев.

Иван Гешев си припомни и неща за миналото си - как като оперативен служител на V-то Районно управление в София имало инструкция от тогавашния вътрешен министър полицаите да внимават за колите с антени на мутрите, за да не ги бият!

Що се отнася до делото "КТБ", според зам.-главния прокурор предстояло да се разкриват данни за "по-периферни" играчи, като наблегна на журналисти, на медии. И не видя проблем да се явява на заседанията по делото и като главен прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика