Гласуване с машини може и да няма, оферти няма, а срокът изтича утре

1400
Гласуване с машини може и да няма, оферти няма, а срокът изтича утре
Снимка: БГНЕС

 

 

Срокът на обществената поръчка за осигуряване на машини за машинното гласуване на изборите през март изтича утре. А до днес няма подадена оферти от нито една фирма. Това съобщи председателят на ЦИК Ивилина Василева.

Така машинното гласуване на предсрочните парламентарни избори на 26-ти март най-вероятно ще остане по стария план - само с машините, които могат да бъдат осигурени под наем.

Стефан Янев: Машинно гласуване ще има или за всички, или изобщо няма да има

Машинно гласуване ще има или за всички, или изобщо няма да има. Това каза вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбр...

Припомняме, че вече беше обявено, че машините за електронно гласуване трябва да бъдат доставени в България най-късно до 10 март 2017 г. Инсталирането на софтуера трябва да стане до 18 март, а самите машини трябва да бъдат доставени в избирателните секции до 25 март. Това става ясно от документацията на обществената поръчка за осигуряване на устройства за машинно гласуване. Тя беше публикувана от Централната избирателна комисия на 15 февруарие, при условие, че това трябваше да стане до края на работния ден на 13 февруари, понеделник.

Днес, 21 февруари, председателят на ЦИК Ивилина Василева обясни, че все още никой не е подал оферта за машините. Съдът задължи ЦИК да осигури машини за всички секции на изборите и ако това не се случи, има вариант те да бъдат обжалвани и касирани.

Днес ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за изборите. "Ще следим зорко дали се спазват всички правила на Изборния кодекс“, заяви Ивилина Алексиева. Тя добави, че ЦИК осъществява много строг контрол върху изпълнението на договорите за медийни пакети и при установени нарушение средствата по договорите не се изплащат, защото изпълнението им не отговаря на закона.

Шефката на СЕМ Мария Стоянова каза, че СЕМ са си поставили за задача да наблюдават дали медиите ще връщат политиците към същинските им задължения - да представят решения на важните и обострени проблеми, с които се сблъсква обществото или само ще предоставят платформа за участие.

Говорител на правителството: Необходимият брой машини не може да бъде осигурен за изборите

Направено проучване от правителството към този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде...

„Ще регистрираме количествени данни, ще ги обобщаваме и ще ги анализираме, така че накрая да представим на обществото резултати за това колко информиран е бил направеният избор“, обясни работата на СЕМ Стоянова. Така щяло да се допринесе за демократични процес. Стоянова добави, че СЕМ ще различава платеното от безплатното съдържание в медиите при отразяване на изборите. СЕМ ще наблюдава 41 програми.

Съветът ще наблюдава и програми извън описаните в споразумението, в случаите когато това е необходимо при жалби, сигнали, оплаквания, самосезиране, както и ще включи програми съобразени с публикуваната информация за договорите на доставчиците на медийни услуги, сключени с партии, коалиции и инициативни комитети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика