Главното мюфтийство мълчи след скандален поклон пред Ердоган на секретаря на мюфтийството

9765
Главното мюфтийство мълчи след скандален поклон пред Ердоган на секретаря на мюфтийството
Снимка: БГНЕС

"От името на Главното мюфтийство заявявам, че остро осъждаме този проклет терористичен акт. Ние от Главното мюфтийство и турският народ в България заявяваме, че стоим до нашата държава и нашето правителство. Не само турския народ в България, но и всички турци и всички малцинства в България подкрепят турската държава и турското правителство". Това са само част от думите на главният секретар на Главното мюфтийство в България Джелал Фаик, които той изрича във видеоклип по повод годишнината от неуспешния преврат в Турция от 15 юли, 2016 година. Клипът вече е изтрит от профила на Фаик във Facebook, където е оставено единствено послание в подкрепа на Турция и че "15 юли е крайъгълен камък и пример за целия свят как демокрацията трябва да се защитава".

Турция удължи извънредното положение

В понеделник турският парламент одобри удължаването на извънредното положение в страната с още три месеца. Това съобщи вестник Hurriyet...

На сайта на Главното мюфтийство не видях никакво изявление, посочи журналистът Мехмед Юмер, главен редактор на в. "Заман-България". "Заман" беше овладян от турската държава през март миналата година. Юмер се усъмни, че видеото е актуално, но припомни и публикуван от Deutsche Welle доклад на външния министър на ЕС Федерика Могерини, че превратът в Турция е бил нагласен. Прибързването с каквито и да е реакции е грешно решение, обобщи Юмер пред bTV.

Попитан дали ходжите и имамите в България са подчинени на Турция, след като Фаик говори как всички ислямски духовници в България отправят молитви за турското правителство от една година насам, Юмер отвърна, че не би могъл да коментира.

Според Мехмед Юмер на Реджеп Ердоган му трябва "поколение, формирано по негов образ и подобие". Журналистът посочи, че това означава радикализиране. Според него Ердоган се нуждае от подсилване на посланията си, защото сега те не работят достатъчно добре. Затова той обръща поглед към образованието, киното, изкуствата.

Вчера, 18 юли, Турция обяви новата учебна програма, в която теорията на еволюцията на британския учен Чарлз Дарвин не се преподава до университета. Освен това студентите ще учат за Кюрдската работническа партия (ПКК), организацията на Фетхуллах Гюлен – ФЕТО, и "Ислямска държава" в контекста на тероризма. Програмата също така задължава учителите в духовните образователни институции, известни като "Имам хатип", да преподават понятието "джихад" като религиозно по дух (бел. ред. - в исляма понятието "джихад" се тълкува както с борбата за лично самоусъвършенстване, така и с битката срещу неверници).

Ердоган обеща смъртно наказание и късане на глави на метежниците

Най-малко два пъти само за последната нощ пред многочислените шествия и митинги по повод 1 година от опита за преврата от 15 юли м.г. п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагаев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика