Горанов: "Гражданска отговорност" от 1000 лева е спекулация, такъв дебат няма

5370
Горанов: "Гражданска отговорност" от 1000 лева е спекулация, такъв дебат няма
Снимка: Screenshot

Цена на "Гражданска отговорност" от 1000 лева е спекулация. Такъв дебат няма. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет, даден след Коалиционен съвет.

Обсъдихме глобалния пакт за миграцията на ООН. Да не се присъединяваме към този пакт, това е решението на правителството, съобщи от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Шести час Благоевград е блокиран, намеси се жандармерия, пътят за Кулата и границите са блокирани*

Вече шести час Благоевград остава под обсада. Всички пътища към града са блокирани, никой не може да влезе или излезе. Протестиращите с...

Гражданска отговорност

"Такава цена (бел. ред. - 1000 лева) не стои на  дневен ред. Подобно нещо е спекулация, която цели само създаването на обществено напрежение. Разбира се, размерът на цената на застраховката зависи от много фактори - от цялостното състояние на сектора и от имуществените вреди, неща, които се обсъждаха доста активно през изминала седмица в българския парламент. Има смесване на темите с цената на "Гражданска отговорност" и системата "Бонус-малус", но мисля, че всички се обединихме около това, че по принцип по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Друг е въпросът, че наредбата на КФН, която в момента се обсъжда, е на много ранен етап. Тепърва ще се анлизира дали това ще е критерий, обясни Горанов.

Данъкът върху МПС

Взехме решение, че освен да се облага с данък имуществената част, трябва такъв, който да държи отговорност за степента на замърсяване на автомобилите и тяхната екологична категория. Автомобилите, които замърсяват повече, ще се наложи да плащат малко по-висок данък, който в зависимост от автомобила може да достигне 6 до 10 лв. увеличение. Знаете, че имаме наказателна процедура в доста напреднала фаза по отношение на чистотата на атмосферния въздух. Няма как да не взимаме никакви мерки, след като сме допуснали години наред да се превръщаме в гробницата за автомобили на Европа, коментира още финансовият министър.

"След като очакваме в близките години целият ЕС в западната си част, дори и в Гърция, да ограничат и премахнат използването на дизелови автомобили, можем лесно да предположим къде ще се насочат всички тези превозни средства", допълни Горанов, намеквайки, че те най-вероятно ще попаднат в страната ни.

Протестът в Стара Загора прерасна в гражданско неподчинение (СНИМКИ)

Около три хиляди души и стотици автомобили се включиха в организирания днес протест срещу високите цени на горивата в Стара Загора. О...

Цената на горивата

"Не е изключена среща с петролната и газовата асоциация, за да се обсъди веригата на доставки, да се прецени и да се докаже на българските граждани, че това са равнищата, които могат да се прилагат в пазарна икономика”, посочи министър Горанов.

"С информираността на българските граждани и това, което правим като политики, всеки може да избере – дали да имаме политическа криза и хаос, или да имаме стабилност", подчерта Цветан Цветанов.

Формирането на цената на горивата не е функция на правителството, а на "Комисията за енергийно и водно регулиране", заяви още той и подчерта, че тя е независима от кабинета. Наложи се Горанов да го поправи и да му обясни пред журналистите, че енергийният регулатор няма нищо общо с горивата, които се продават по бензиностанциите.

Пактът за миграция на ООН

Масов протест блокира Пловдив за два часа

"Такъв голям протест в Пловдив отдавна не е имало". Това коментираха минувачите, докато протестното шествие с участието на около 1000 а...

"Този документ би бил застрашаващ за националния ни интерес, днешното ни решение е изключително добро за България", заяви избраният в Европарламента като представител на ВМРО и "България без цензура" Ангел Джамбазки.

"На днешният коалиционен съвет имахме възможността да говорим за всичко случващо се в държавата и за доста от тенденциозните подходи, които някои реализират, за да дестабилизират страната", коментира пред журналисти Цветанов, който бе категоричен, че в протестите за горивата се крие провокация и се цели дестабилизация в държавата, като се поставили под стрес хората с малки деца, които в неделя се прибирали вкъщи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика