X
 
 

Горанов за кибератаката: Тези "герои" подлагат на риск милиони граждани

2683 9
photo of Горанов за кибератаката: Тези "герои" подлагат на риск милиони граждани
Снимка: БГНЕС
Кибератаката срещу НАП е изключително сериозно предизвикателство пред всички отворени за граждани електронни системи, но най-важното е, че няма унищожена информация, а всеки, който се изкуши да използва откраднатите от хакерите данни, трябва да знае, че подобни действия са наказуеми. Това заяви в студиото на „Лице в лице” по bTV финансовият министър Владислав Горанов.

„Тези „герои”, които провокират държавата в опит да дискредитират една от найсериозните институции… Не знам дали тези хора осъзнават, че до голяма степен дискредитират НАП, МФ, но всъщност дискредитират и подлагат на риск милиони български граждани”, подчерта Горанов.

Властите се оплакаха от "терористичната" хакерска атака срещу НАП

Терористично нападение срещу българските граждани и НАП – така властта определи хакерската атака, при която беше изтеглено огромн...

Той заяви, че изтеклото от сървъра на Приходната агенция не би могло да се ползва за злоупотреби и кражби на фирми, но призна, че е възможно да постави в сложна позиция всеки, който, например, не желае да бъдат публични данните за състоянието му.

„Нека всички тези български граждани, които ще се изкушат да използват тази информация, да знаят, че ще бъдат преследвани от закона, защото тя е под защита. Нека не превръщаме тези терористи в герои”, призова финансовият министър.

Той коментира, че към момента няма данни двете писма, за които се твърди, че са от атакували НАП хакер, да са писани от един и същи човек. „Не искам да влизам в конспиративни теории дали има намесени правителства, дали има връзка с други събития”, подчерта Горанов.

По думите му подобни проблеми има в цял свят и те вървят ръка за ръка с отварянето на администрацията към гражданите и въвеждането на електронни услуги. „Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, нямаше да водим този разговор”, отбеляза Горанов.

Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката

"От руски домейн е изпратело съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървъ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Добре де, сега кого трябва да мразим и кого да обичаме? Едно време поне ни казваха точно, макар и да ни лъжеха, а сега всички само се опитват да се измъкнат сухи от водата.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тоя овчерин кой му даде думата???
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Дреме ми на уя за интернета и киберсигурноста
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Оставка...долу правителството
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Под "герои" Горанов мисля, че има предвид некадърните администратори, поддържащи сървърите на държавните институции. Защото именно те са отговорни за този и много други пробиви.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ...Горанов, ти си ненадминат "герой"...тези ти дишат само двутактовата смес...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Хакера се едно пе ме хвабал за уя ич ми не дреме за кибер интернета...тива е най голямата глупост на човепеството и да им еба мамата.....
  : 3 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Г-н Горанов , хич да не ти пука , те 80% от българите нищо не струват на БГ, плащате им минималната пенсия и минимални заплати !Важното е тези 4% българският бизнес какви данаци и какви осигуровки са плащали и плащат на държавата , това е ценната информация другото е талаш работа! Защо при торкова много излишъци има толкова много мизерия в тази уж Европейска страна! Обществото това го интересува г виж още ›› осподин Горанов!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  110 евро пенсия,260 евро заплата....браво бе боклук ...бъчваров,гиранив,бойко,оставка веднага
  : 0 !
Последно в Актуално