Готви се вот на недоверие заради Геогриева, АБВ поиска оставката на Митов

2770
Готви се вот на недоверие заради Геогриева, АБВ поиска оставката на Митов
Снимка: БГНЕС

Най-естественото нещо е министър Митов да освободи поста си, а вот на недоверие за външната политика отдавна е наложителен. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов по повод новия кандидат на България за генерален секретар на ООН - Кристалина Георгиева. Досега Ирина Бокова бе официален претендент на страната ни за високия международен пост. 

Първанов запита що за процедура е това прехвърляне и добави, че вероятно учените ще трябва да се произнесат, тъй като е прецедент в историята на международните и дипломатически отношения.

„Защо и как се стигна до тук, и какво следва от тук нататък е по-важният въпрос. Това правителство забави издигането на българската кандидатура за генерален секретар на ООН месеци наред, въпреки натиска на обществото и призива на политическите партии. Самото забавяне и колебание показа, че има нееднозначно отношение към решаването на този въпрос. С измъченото издигане на Бокова идва периодът на скрития саботаж. Нито за миг правителството, българската дипломация, не само, че не си направи труда да подпомогне Бокова, но и препятстваше развитието и налагането на кандидатурата й”, категоричен бе Първанов.

Той изтъкна, че премиерът казва – „положихме огромни усилия”, вярно е, положиха неимоверни усилия, за да попречат на тази кандидатура, за да се стигне до етапа, в който директно влязоха в сблъсък, търсейки и международна подкрепа, с нашия кандидат.

Кристалина Георгиева излиза в отпуск като еврокомисар

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск за един месец, а комисарят Гюнтер Йотинге...

„Несъстоятелна е тезата за представянето на един или друг кандидат в тези няколко тура. Представянето е преди първия тур, преди първото гласуване, на което, след представянето на Бокова беше на 3-то място и беше изявеният фаворит. От там нататък всичко, което се случва на 2-3-6 тур, е просто оценка за дипломатическите усилия, за национална дипломация, аз така го разбирам. Не може да си трети, да си първата жена, единственият ключов представител от източна Европа и от там нататък започват неимоверните усилия на този невероятен министър без аналог в новата българската история – Митов. Такава излагация не е имало, това е просто смешно и жалко”, каза Георги Първанов.

Според него от тук нататък никой няма да гледа сериозно на българската дипломация от тук нататък и на наша кандидатура няма да се погледне сериозно за какъвто и да е пост в международни организации.

„Най-естественото нещо е министър Митов да освободи поста си, но отговорността на премиера е изключително висока. Това, какво искат в Европа, какво искат ЕНП, какво искат в Германия, е ли основание ние да сменяме по средата на реката своя кандидат?”, запита Първанов.

Той е категоричен, че това идва да покаже, че нямаме суверенна дипломация и правим всичко, което ни поискат отвън. „Поискали са да спрем Белене, спираме го, да се откажем от Бокова, отказваме се. Унизително и обидно е за нацията, която има 1300 годишна история. Правилно е, че се опъваме на Толстой, на разрушения български паметник в Македония, но това, което става в момента е унижение в световен мащаб”, изтъкна лидерът на АБВ.

Той посочи, че окуражава Бокова да продължи борбата. Истинското гласуване предстои от тук нататък, досега е индикативно, допълни Първанов.

Плевнелиев подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева

Президентът Росен Плевнелиев призова всички български политици да подходят отговорно към новата българска кандидатура за генерален секр...

Относно това дали АБВ ще подкрепи вот на недоверие от БСП, Първанов посочи, че вот на недоверие за външната политика отдавна е наложителен. „Не е заради това само, толкова бъркотии във външната политика на България не е създавал никой. Толкова антинационална, слаба, бездейна, противопоказна и неефективна дипломация не сме имали за 1300 години. Бихме подкрепили всяка една инициатива, но не е в това въпроса. По този въпрос трябва да има национален консенсус, а не няколко души, които нямат нищо общо с външната политика, да определят облика й. Идеологизирана е външната ни политика, което е пагубно за държавата ни”, убеден е Георги Първанов.

Той оцени шансовете на Кристалина Георгиева до момента като нулеви.

В същото време стана ясно, че парламентарната група на БСП е решила да започне разговори с другите политически партии за внасянето на вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 2".

Формално вотът на недоверие ще бъде заради провал във външната политика, но мотивите ще се уточняват с другите парламентарни групи, които биха го подкрепили. За да бъде внесен вотът, са нужни 48 подписа, а социалистите в парламента са само 38. Очаква се той да бъде подкрепен и от депутатите от АБВ, които също подкрепяха Бокова за генерален секретар на ООН. Вероятно преговори ще се водят и с ДПС, с "Атака" и с част от независимите народни представители.

"Капката, която преля чашата, е издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Има и други аргументи - политиката по отношение на бежанците, опитът в страната ни да се създават гета, санкциите срещу Русия", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на парламентарната група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика