Хаджигенов: Нашата история не познава такова мащабно подслушване (ВИДЕО)

5863
Хаджигенов: Нашата история не познава такова мащабно подслушване (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Нашата история не познава такова мащабно подслушване - от 14 юли 2020 до май месец тази година. Подслушвани са журналисти, общественици, прокурор от Софийска градска прокуратура, до момента 133-ма души са подслушвани. Има и данни, че е подслушван дори президентът. Цялата мощ на държавата е бива впрегната срещу протеста. Подслушванията са българският „Уотъргейт“.

Това заяви Николай Хаджигенов след първото заседание на временната комисия за полицейското насилие по време на протестите.

Хаджигенов получил 3 харддиска с информация от миналогодишните протести (ВИДЕО)

Изпратени са 2 харддиска с видеозаписи от МВР, които касаят 10 юли и 2 септември 2020 г. Току-що дойде още един харддиск, който тепърва...

"Материалите пристигат буквално всеки ден", каза още Хаджигенов. По думите му почти 1000 граждани са били разработвани от МВР. Хаджигенов призова гражданите, които имат видеоматериали с полицейско насилие по време на протестите, да ги предоставят на комисията.

Прокуратурата е проверила сама себе си и е установила, че не е нарушила закона, посочи депутатът. Според него са унищожавани и документи, свързани със следенето и подслушването. Той допълни, че е имало и унищожаване на листчета, което го е имало на видеозаписите. "Има и видеозаписи от коридорите на „Вътрешна сигурност“ на МВР и ГДБОП за това как хора унищожавали документи за подслушванията часове наред. Във „Вътрешна сигурност“ на МВР унищожаването на документите за подслушванията започнало на третия ден от встъпване в длъжност на служебното правителство", каза Хаджигенов.

По думите му в доклада за подслушванията се виждали „ужасяващи неща“. „Служителите са си записвали на листчета, забравете такова понятие като секретни тетрадки, ако знаете какво е това, и е докладвано на ухо на този или онзи. Всяко едно от тези действия е престъпление. Записването на секретна информация на листче и докладването на ухо на някои е правен абсурд“, подчерта Хаджигенов.

Той изтъкна, че прокуратурата саботира работата на комисията. "Прокуратурата е безконтролна и отказва да предостави информация с мотив „следствена тайна“, уточни Хаджигенов. Той заяви, че ще намери начин държавното обвинение да спре да саботира работата на комисията.

Хаджигенов: Има шанс да подкрепим кабинета на ИТН, искаме споразумение

От "Има такъв народ" ни показаха мултимедийна презентация, с по два реда за всеки кандидат, изгледахме я и си тръгнахме. Така коментира...

Подслушвали са СДВР ДАТО, ДАНС, „Вътрешна сигурност“ към МВР и отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП. Имало е и хора под прикритие по време на миналогодишните протести. Има данни, че лица са били задържани, защото не са успели да ги идентифицират с лицево разпознаване.

На закритото заседание била и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя се държала учтиво, като ексуправляващите изпратили човек, който да разузнае меко какво щяло да се случи в комисията. Атанасова поискала достъп до материалите, като е записано в протокола, че достъп ще ѝ бъде осигурен, след като всичко представители на временната комисия се запознаят с тях.

Временната комисия продължава работата със събирането на документите. "След като приключи работата на комисията, трябва да бъде намерен начин да се оповестят имената на подслушваните хора", каза още Хаджигенов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com