Хаджигенов нито потвърди, нито отрече достоверността на списък с имена на протестиращи, за които се твърди, че са подслушвани

11860
Хаджигенов нито потвърди, нито отрече достоверността на списък с имена на протестиращи, за които се твърди, че са подслушвани
Снимка: БГНЕС

Списък с имена на хора, за които се твърди, че са подслушвани, беше публикуван във фейсбук страницата на сайта за разследваща журналистика Bird.bg. Лица на този сайт са журналистите от "Биволъ" Атанас Чобанов и Димитър Стоянов.

Actualno.com се свърза с председателя на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употреба на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията - Николай Хаджигенов. Той нито потвърди, нито отрече достоверността на публикуваните имена. По думите му е имало още 804 души, които са били незаконно подслушвани, но прокуратурата умишлено е скрила или унищожила доказателства.

Станаха ясни имената на 130 души, подслушвани през лятото на миналата година

130 имена на подслушвани по време на антиправителствените протести миналата година български граждани прозвучаха от трибуната на Народн...

На изричен въпрос на Actualno.com Хаджигенов отговори, че имената на протестиращите са класифицирана информация, която заради решението на прокуратурата не може да бъде публично оповестявана.

Припомняме, че вчера (15 септември) на закрито обсъждане депутатите в Народното събрание научиха имената на 130 протестиращи, активисти и политици, за които се твърди, че са били незаконно подслушвани и следени по време на антиправителствените протести през лятото на миналата година.

Сред идентифицираните има петима журналисти, четирима председатели на граждански сдружения, политици – немалка част от тях слушаха имената си в зала, бивш прокурор от Софийска градска прокуратура, генерали от резерва и един от българската армия, вкл. и журналист от голяма френска медия, посочи председателят на комисията Николай Хаджигенов от "Изправи се, БГ! Ние идваме!". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика