Хаджигенов се закани на Младен Маринов и правителството на Борисов за полицейското насилие на протестите

5992
Хаджигенов се закани на Младен Маринов и правителството на Борисов за полицейското насилие на протестите
Снимка: БГНЕС

Ако търсим политически реваншизъм, защо не използваме камъни и дървье? Разследване за полицейско насилие нямаше – имаше замитане на следите. По отношение на подслушването е същото. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов, председател на Временната комисия за полицейското насилие по време на протестите от септември 2020 година и депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

По думите му, "ако не се лъжа ги смъмриха", визирайки клиповете с бити младежи при колоните на Министерския съвет (ПОДРОБЕН ОБЗОР НА СЛУЧИЛОТО СЕ НА 2 СЕПТЕМВРИ, 2020 ГОДИНА). Обществото трябва да знае кой го разпореди и защо, поясни той.

Издирват любителски записи от протестите заради полицейското насилие

Заработи временната парламентарна комисия, проверяваща случаите на полицейско насилие при миналогодишните протести, както и подслушвани...

Кой пусна агитките, защо ги търпя, защо след това гониха мирните граждани по уличките, продължи Хаджигенов с въпросите. На протеста никой не можеше да влезе без да мине през специален пункт – и изведнъж, вечерта влязоха 50-тина души с метални тръби и раници на гърба, влязоха в индийска нишка и след 1 час ги пуснаха да си ходят. "Идва някаква банда, организирана от МВР", каза депутатът от ИБГНИ пред БНТ.

"На кого да подам сигнал – на тия, които ги доведоха за ръчичка", продължи Хаджигенов и обясни, че е застанал между тях и полицаите. И в типичен стил обърна внимание на случая с полицай, чийто тестис бил стиснат – бръкнал някой под щитовете и стискал, гласеше иронията.

Не обвиняваме 50 000 служители на МВР, а 10-20-50-100 души. Въпросът е тях да намерим, отговорните. Най-вероятно ще стигнем до тогавашния МВР министър, до Министерския съвет, поясни Хаджигенов, напомняйки, че Младен Маринов заемаше поста на вътрешен министър по това време.

Според казаното от депутата, ще почне разглеждане на документи и свидетелски показания. Ако не махнем Гешев, това обаче ще остане политически акт, предупреди народният представител.

Комисия ще изяснява полицейското насилие на протестите, решиха депутатите след спорове и закачки с Тома Биков

Временна комисия ще изясни обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година, като щ...

Перверзен ход – така Хаджигенов коментира действието на сегашния служебен МВР министър Бойко Рашков да сезира зам.-главния прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов за извършено престъпление от главния прокурор Иван Гешев. "Ако това е защитна пледоария, всичките ви клиенти ще са в затвора – жалка история", заяви Хаджигенов по адрес на прокуратурата и действията ѝ по отношение на Иван Гешев. Адвокатът обясни, че Рашков всъщност действа на принципа на "къртене на малки камъчета" от стената - целият свят видя, че у нас няма прокурор, който да пипне главния прокурор, категоричен беше той.

Махане на Иван Гешев, нова структура на ВСС – като квоти, като въвеждане на граждански квоти, е визията на Хаджигенов за съдебна реформа.

Харесва ли ни или не, ДПС е част от политическия живот. Не можем да им забраним да гласуват, някак не е демократично. Затова влязохме в парламента - отвън не можеш да се бориш със статуквото. "Статуквото гласува срещу себе си - великолепно", каза Хаджигенов. И се пошегува, че ще е вицепремиер по космическите въпроси в следващото правителство. Изтъргувах мястото, за да пратим депутат от нашата група в Космоса - жена ще е, продължи с шегите Хаджигенов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика