Харалан Александров: Системните партии влизат във форма, това поставя на изпитание формациите на протеста

4270
Харалан Александров: Системните партии влизат във форма, това поставя на изпитание формациите на протеста
Снимка: БГНЕС

"Контекстът на предстоящите избори е много променен. Имаме ново правителство, вече сме в посткоронавирусна ситуация – няма го затварянето, високата тревожност и фрустрация. Доста по-спокойно е". Това коментира социалният антрополог Харалан Александров по Би Ти Ви.

"Икономиката се оказа в добра кондиция. Обстановката е по-ведра, има европейско първенство по футбол, което приповдига още настроението на хората, а е и конкуренция на политическото шоу. В този смисъл у нас и предизборната обстановка изисква да бъде променена и партиите реагират интуитивно и се опитват да сменят жанра, който от критика и протест преминава бавно към опит да се конструира оптимистичен разказ за бъдещето, какъвто е напълно възможен", допълни той.

Харалан Александров: В класическа предизборна ситуация сме

"Парламентът е превърнат в трибуна за предизборна борба. Това е класическа предизборна ситуация". Това каза пред БНР социалният антропо...

"На хората им дойде малко в повече конфронтацията. Съвсем сигурно е, че трябва да започне някакъв разговор за бъдещето, което няма как да бъде доминирано от една партия и ще трябва да се усъвършенства коалиционната култура. За консенсус е много трудно да се говори в момента, но трябва да има съгласие по някои от ключовите въпроси за бъдещето на страната. В БСП в момента е много силно усещането, че истинският им проблем не е ГЕРБ, а ИТН и “мутрите” на Мая, които им вземат гласове.", каза още социалният антрополог.

Според Александров през последния месец партиите на статуквото са се окопитили. "В БСП лидерството на Нинова се стабилизира, в ГЕРБ се вижда генерационно подмладяване и имат цяла нова кохорта от говорители, които “много критично влязоха в ролята на опозиция”. ДПС пък получи много силно признание - първо от Турция, после от ЕС в рамките на много кратък период, което означава, че изобщо не трябва да бъде пренебрегвано. Системните партии влизат във форма и това поставя на много голямо изпитание партиите на протеста заради вътрешните им различия, а и тяхната спойка е борбата срещу ГЕРБ", категоричен е той.

По повод санкциите по закона “Магнитски” Александров коментира, че българските партии си мислеха, че могат да употребяват САЩ или посолството за свои цели, но не те употребиха американците, а американците ги употребиха. “Забелязвам как изведнъж всички станаха врагове на Русия, обявиха се за либерална демокрация и се подмазват на американците и махат с опашчици пред новия хегемон, което е много унизително. Като се започне от президента и неговото правителство и се мине през всички партии - кълнат се във вярност. Ние изведнъж забелязахме, че сме от другата страна на барикадата. Ние не реагираме на моралните послания, а на силата. Това е посттравматична реакция, разчитаме сигналите като “кой има най-голямата тояга”. Не са виновни американците - всичко е заради чудовищното разделение, заради тежката омраза, върху чиито криле дойде новата политическа ситуация на промяната", посочи Харалан Александров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика