Хелзинкският комитет поиска оставката на Иван Гешев

20848
Хелзинкският комитет поиска оставката на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) призова за оставката на главния прокурор Иван Гешев - заради снимките, показващи как си чати с пиара на Бойко Борисов, докато се обсъждаше на ниво комисия дали да му бъде отнето Бюрото за защита на свидетели. Впоследствие това стана.

Заради това от БХК са пратили писмо до самия Гешев и до ВСС. Според адвокат Адела Качаунова, директор на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет (БХК), "разпространените кадри на чата между него и Арнаудова трябва да бъдат четени в контекста на проблемите, повдигнати от Европейския съд по правата на човека във все още неизпълненото от България негово решение по делото Колеви срещу България (отнасящо се до невъзможността независим орган да разследва главния прокурор по обвинения или подозрение за извършено престъпление), както и последващите мнения на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), междинна резолюция на Комитета на министрите на Съвета на Европа и резолюция на Европейския парламент относно липсата на механизми за такова независимо разследване.

Рашков: От какво се страхува Гешев, че да има защита от три места

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че много би искал парламентът да успее да премести Бюрото за защита на...

Арнаудова е влиятелна фигура от обкръжението на Бойко Борисов – лидер на политическа партия ГЕРБ и премиер по времето, когато Гешев е назначен за главен прокурор чрез процедура без други номинирани, не без помощта именно на член на кабинета на Борисов – тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов. По време на процедурата по избор на нов главен прокурор, след като научи, че за поста ВСС е номинирал само един кандидат, Кирилов отказа да се възползва от правомощията си да предложи друга, различна кандидатура.

Кадрите от 10 септември следва да бъдат прочетени и в контекста на това, че г-жа Арнаудова наскоро бе посочена в общественото пространство от г-н Васил Божков – бизнесмен, понастоящем обвиняем по досъдебно производство – като посредничка при предаването на крупни суми между г-н Божков и г-н Борисов през времето, в което последният бе действащ премиер, като част от твърдяна от г-н Божков корупционна схема за купуване на „чадър“ срещу проверки и санкции върху дейността на г-н Божков от страна на държавни органи.

Като подчертаваме, че г-жа Арнаудова се ползва с презумпцията за невиновност, както и вероятността твърденията на г-н Божков да са от изцяло клеветническо естество, следва да отбележим, че изборът на мишена на отправените от г-н Божков обвинения не е случаен. Ако г-жа Арнаудова не беше важен фактор от обкръжението на г-н Борисов, г-н Божков надали би насочил към нея хипотетично недостоверните си твърдения.

Чатът на Гешев с пиарката на Борисов: тази простичка наглед случка разкрива много

Главен прокурор си чати с пиарка на партиен лидер, докато комисия в парламента обсъжда да отнеме гавазите му, а депутат нарушава личнот...

Силно притеснителен е самият факт, че главният прокурор общува свободно и явно свойски, като човек, познаващ продължително време пиара на политически лидер и доскорошен дългогодишен премиер – най-висшата длъжност в изпълнителната власт, – уведомявайки я за случващото се по време на негово нарочно изслушване в Народното събрание.

(...) Неприемлива остава и липсата на каквото и да било разследване на сигналите за корупционни практики на самия Борисов, в които посредник твърдяно се явява неговата пиарка – макар и непроверени, тези сигнали създават сериозна тревога в подбора на случаи, които прокуратурата разследва, и разрушават крехкото доверие към правораздаването в България."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика