Херо Мустафа: САЩ и България никога не са имали по-силни връзки

2694
Херо Мустафа: САЩ и България никога не са имали по-силни връзки
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

САЩ и България никога не са имали по-силни връзки. Това се дължи на стратегическата среща на премиера Бойко Борисов и на американския президент Доналд Тръмп, както и на усилията на вътрешния министър Младен Маринов в борбата срещу организираната престъпност и тероризма, който е международен проблем.

Това каза американският посланик в София Херо Мустафа по време на годишния форум за устойчивост на Западните Балкани. Според нея много "е важно държавите, неправителствените организации и хората да се обединят в тази обща битка срещу насилствения екстремизъм". "Сигурността и благосъстоянието на страните от Западните Балкани са важни за трансатлантическите отношения на Щатите и Европа. "Силни Западни Балкани означава силна Европа, която е наш ключов партньор. За нас е важно страните от този регион да са част от Европейския съюз и от НАТО, ако се стремят към това", каза още тя.

Вашингтон със свой човек да следи свободата на словото у нас

След проведената среща между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп тази седмица, България и САЩ навлизат в нов етап о...

Министри на вътрешните работи от Западните Балкани се събраха днес на събитие, организирано от правителствата на САЩ и България, за да обсъдят борбата с насилствения екстремизъм. Всички държави постигнаха съгласие да направят повече заедно. Помощник държавният секретар на САЩ Денис Натали предвожда американската делегация.

Освен министър Маринов и посланик Мустафа, участват още министри от страните от Западните Балкани. Форумът е провежда за втора поредна година и се организира от Международния републикански институт на САЩ с подкрепата на Бюрото за операции по конфликти и стабилизиране на Държавния департамент на САЩ в сътрудничество с българското МВР. Американската посланичка започна приветствието си с поздрав на български език. "За мен е чест да участвам в откриването на тази среща, целяща да работи за предотвратяване на насилствения екстремизъм и организираната престъпност", каза Н.Пр. Херо Мустафа и подчерта важното място, на което се намират в момента отношенията България-САЩ.

"Благодаря на министър Младен Маринов. Неговата работа е ключов фактор за нашето сътрудничество в сферата на сигурността, която е важна за целия региона на Западните Балкани. Работата, която всичко ние ще свършим през тези два дни е критично важна", каза тя. "Благодаря на България за това, че започна да работи активно за интеграцията на Западните Балкани по време на своето председателство на Съвета на ЕС и продължава да го прави с форуми като този", заяви американската поланичка и подчерта, че само като работим заедно можем да предпримаме правилните стъпки за реашване на проблемите. "Корупцията също не е индивидуален проблем. Това е предизвикателство, с което се сблъскват всички страни от региона, ставайки свидетели как то подхранва радикализацията и подпомага екстремизма. Подчертавам желанието на САЩ да помагат в борбата с престъпността. За нас това значи всички държави от региона да бъдат в ЕС. Европа е наш партньор, но без европейска интеграция на целите балкани, тя става по-слаба", добави Н.Пр. Мустафа.

Посланик Мустафа подчерта, че регионът трябва да намери общи и работещи решения за противодействие на теоризма и радикализацията, защото нито една страна не е изолирана по този въпрос. Всички балкански държави споделят общи проблеми и са свързани чрез потоците на пари и хора. "Ще цитирам министър Маринов: Лошите харесват, когато правителствата не си говорят", каза посланичката на САЩ у нас.

Посланикът на САЩ ще се бори за енергийно независима и просперираща България

Енергийна независимост, борба с корупцията и подобряване на бизнес средата в България. Това са основните приоритети на новия посланик н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика