Христо Иванов: Борисов да свика Съвета по сигурността за Търговския регистър

2680
Христо Иванов: Борисов да свика Съвета по сигурността за Търговския регистър
Снимка: ПП "Да, България"

Безпрецедентна криза на националната сигурност е блокирането на Търговския регистър според бившия правосъден министър Христо Иванов, който сега е председател на партия "Да, България".

Той поиска премиерът Бойко Борисов да свика спешно Съвета по сигурността при Министерския съвет и да предостави цялостна оценка на ситуацията за възстановяването и сигурността на данните.

Трябва ясен отговор на въпроса кой отговаря за тази катастрофа. Тук, разбира се става дума за фирмата, която е поддържала Търговския регистър (ТР) и за адекватността на текущия контрол от страна на Агенцията по вписванията. Оставките са най-малката част.

Търговският регистър изглежда се е сринал заради проблем с хардуера

Изгорели харддискове са причината Търговският регистър да не работи от петък (10 август) насам, твърди в. "24 часа", с което версията з...

Трябва пълна прозрачност на договорите и съпътстващата документация, включително одитни доклади и др. Отново на ниво премиер трябва оценка на материалните щети и мерките за тяхното компенсиране.

Според него в кризата с Търговския регистър става дума за власт. Контрол върху данни, управленски процеси и държавността като цяло, какъвто никога до сега в историята на човечеството не е могъл да бъде упражняван. Контрол, който в мътната вода на децентрализираната ни политика по киберсигурност, може да се окаже в ръцете на нашата мафия или на чужди служби.

Според Иванов е необходим ясен отговор ще бъдат ли възстановени данните в Търговския регистър и с какво точно ниво на сигурност.

Ако кризата е предизвикана умишлено, то целта е манипулиране на едни или други данни. Въпросът е дали е имало такава манипулация и доколко занапред тя ще бъде предотвратена, пита бившият правосъден министър.

"Мотив има - става дума за огромни пари и интереси, особено в навечерието на проверките от ЕЦБ и ЕК по отношение на нашите банки, застрахователи, пенсинонни дружества и държавни фирми заради засиленото сътрудничество по пътя към Еврозоната. Очевидно и възможност е имало", категоричен е Христо Иванов.

Работата на търговския регистър се възобновява поетапно

Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на...

Този отговор трябва да бъде даден на най-високо ниво, категоричен е Иванов.

"Става дума за тежък срив на националната кибер сигурност, който издава катастрофалната неадекватност на цялостната политика по защита на информационния суверенитет на страната. Имаме една изключително слаба Агенция за електронно управление, която не разполага нито с инструментите, нито с капацитета, нито с политическата подкрепа да изпълнява номиналния си мандат. Имаме и неизвестен капацитет в ДАНС и другите служби", каза Иванов.

Според политика е децентрализиран подходът към изграждането на цялата система на електронно управление. Това е все едно да нямаме единна армия, а общински и ресорни опълчения, на които да разчитаме да се договарят помежду си, за да осигурят националната политика за сигурност, обобщава ситуацията политикът. По думите му фирмите, които осигуряват киберсигурността, го правят непрозрачно, без адекватни национални стандарти за капацитет, сигурност и отговорност.

"Често става дума за вечните стари ченгета, които въртят поредните мътни номера с печелене обществени поръчки и безсрамно влачене, мазане и кърпене при изпълнението им", заяви Иванов.

Според Христо Иванов е необходимо преосмисляне на политиката по изграждане на електронно управление и гарантиране на киберсигурността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика