Христо Иванов: Целта ни е да излъчим в парламента национален отбор, който да реализира политики

3254
Христо Иванов: Целта ни е да излъчим в парламента национален отбор, който да реализира политики
Снимка: Actualno.com

“Участваме на изборите, за да променим България и да гарантираме, че тази промяна ще бъде в посока на модернизация, на ускорено развитие, на достойнство и правила, които важат за всички”. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пред Дарик.

Той изтъкна световните предизвикателства, свързани с технологичната революция, с коронавируса и с отношенията между САЩ и Китай, и посочи, че сега е моментът България да тръгне по много по-бърз път на развитие и да започне да решава проблема си с човешкия капитал. “Ако на тези избори не бъде излъчена колективна воля за това, ще изпуснем много важен завой в нашата колективна съдба и рискуваме да тръгнем по нанадолнището”, смята Иванов.

Христо Иванов: Осигурете прозрачни избори и махнете тавана от 35 секции в чужбина (ВИДЕО)

ЦИК да разреши видеоизлъчването от броенето на бюлетините на изборите на 4 април и да допусне независими експерти да проверят машините ...

“Нашата цел е селекция, която да даде национален отбор, който в парламента да може да реализира политики и да може да носи политическа отговорност”, заяви Иванов на въпрос за листите на “Демократична България”. Той добави, че формацията няма да бъде в контраст с тенденцията да включи лекари в листите си. 

Като свой успех Иванов посочи превръщането на темата за прокуратурата и за прокурорската република като механизъм за концентрация на власт в незаобиколима част от политическия дневен ред. “Тази тема в последните месеци изкара стотици хиляди хора по улиците на страната, които викаха “Оставка, Гешев”. Това носи гласове, носи енергия, носи морална посока. Хората разбират много добре, че без еднакъв закон за всички няма нито просперитет, нито достойнство, нито свобода. И че за да може да има еднакъв закон за всички, трябва да има ефективни институции. А това зависи от прокуратурата, защото тя е спусъкът, тя е инициаторът на възможността изобщо да се търси отговорност, тя е монополист в това отношение и затова съм фокусиран върху нея, защото там е разковничето”, заяви Иванов. “Всеки българин с акъла си разбира абсолютната връзка между това да има законност и правосъдие и лично той или тя да има благосъстояние, достойнство и свобода”, добави той.

На въпрос за бъдещи коалиции в следващия парламент, Христо Иванов посочи, че “Демократична България” много ясно е определила червените линии. “Ние пускаме конкретни сигнали - за шкафчетата с парите, за записите, атакуваме Доган, атакуваме Борисов. Между нас с тях има бариерен риф от конкретни казуси, които ние сме поставили и по които не можем да не работим в парламента. Няма как да се разберем с тях, да изпушим по една пура и да си кажем: “Казаното-казано, дайте да гледаме напред”. Изградили сме този бариерен риф и това е нашата гаранция за хората”, посочи Иванов. Добави, че има големи теми за реформата на страната, определени политики, по които в следващия парламент формацията е готова да работи с всеки народен представител.

“Амбицията ни е да покажем, че можем да бъдем ефективни управляващи. Със сигурност можем да бъдем безпрецедентно ефективна опозиция в следващия парламент. Имаме различни начини да налагаме дневен ред. Най-добрият е да получим мандат за управление, но ако това не се случи, ние няма да търсим самоцелно коалиция. Ще има коалиция, само ако има много висока степен на единомислие”, заяви Христо Иванов.

Христо Иванов: Доган отново е с порции от студения резерв, кефлийско му е (ВИДЕО)

Демократична България поиска от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да предостави имената на дружествата, спечелили търговете за ...

Попитан за провеждането на изборите в условията на коронавируса съпредседателят на “Демократична България” каза, че големият въпрос е дали тази тема ще потопи всички останали и дали страхът и хаосът ще спрат хората да излязат и да гласуват. “Тук Борисов продължава да се съюзява с вируса, защото се надява да използва страха на хората и да потисне изборната активност”, смята Иванов. По думите му в случая правителството и ЦИК не си вършат работата и не става дума за обичайна мърлящина, а това е от полза за управляващите.

Той изтъкна, че в момента са необходими ясни и последователни действия, “не просто хазартно отваряне, за да не ни протестират ресторантьорите”, а отпускане на мерките на база на науката, на база на експертните оценки и на внимателни институционални действия.

“А не Бойко Борисов, който сутрин излиза, мокри си пръста и гледа накъде духа вятърът на общественото мнение. Трябва да скъсаме с този модел, този слухарски подход към политиката, зад който се крие възможността един човек да взима всички решения и то главно в полза на своите приятелчета от сарая и котараците. Трябва да започнем да имаме институции, които да мислят самостоятелно, със собствена отговорност и да взимат дългосрочни решения”, смята Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика