Христо Иванов е убеден: Борисов печели време като комунистите през 90-те

2037
Христо Иванов е убеден: Борисов печели време като комунистите през 90-те
Снимка: БГНЕС

"За съжаление в анонса на Бойко Борисов не виждаме реално решение на кризата, виждаме опит да бъде използвано и подменено решението, за да спечели време. И основната цел на Борисов е да отложи оставката си, за да може той да организира парламентарни избори, сменяйки в последния момент включително правилата, по които това ще се случи", коментира лидерът на "Да, България" и съпредседател на Демократична България Христо Иванов.

Иванов подчерта, че хората настояват за промяна и две ясни оставки - на премиера, и на главния прокурор - нещо, което така и не са чули.

Румен Христов: Конституцията е дело на БСП и има нужда промяна (ВИДЕО)

Конституцията е дело на БСП и има нужда промяна. Това сподели председателят на СДС Румен Христов в предаването "Студио Actualno" тази с...

Нито една от съществените промени, които бяха анонсирани, не изисква Велико народно събрание. Нашата позиция е, че едно обикновено народно събрание с достатъчно смелост може да направи тези промени по отношение на съдебната власт и други, по-смели и амбициозни, които не бяха анонсирани от Борисов, казва Иванов.

Иванов беше категоричен, че вариантът с ВНС практически означава стопиране, а не рестартиране на демократичния процес и, излизане в таймаут на политическия процес за месеци, ако не и за години. Той припомни, че това е което са направили през 90-те години на XX век елементите от комунистическия режим в България: "От всички източноевропейски държави, които тръгнаха по пътя на реформите, България единствена влезе в това блато на писане на нова конституция, която циментира статуквото, то успя да се прегрупира и досега плащаме цената за това".

Иванов припомни, че всички останали източноевропейски държави са се концентрирали върху конкретните необходими институционални и икономически реформи и това е променило значително тяхната траектория спрямо тази на България.

"Очевидно управляващата партия се опитва да използва същия похват, да печели време, размахвайки реформи, които можехме да направим 2015 година. Всяко от нещата, които Борисов днес анонсира по отношение на съдебната власт, бяха предложения разработени от моя екип в министерството тогава и той ги отхвърли", настоя Иванов.

ВМРО не си представя нова Конституция без образователен ценз, задължително гласуване и президентът да предлага закони

Шест са нещата, които един от сегашните коалиционни партньори на ГЕРБ в лицето на ВМРО поиска да има в Конституцията на България. Прип...

Според лидера на "Да, България" това, което Борисов анонсира, не е нова конституция, а в най-смелата формулировка може да бъде наречено ревизия на глава Съдебна власт. Той отбеляза също, че намаляването на броя на депутатите противоречи на неговата заявка за важността на широкото представителство при вземане на такива решения.

"Ние сме против намаляването на броя на депутатите, защото това означава българските граждани да получат по-малко представителство в парламента. Да, това ще спести някакви средства, но всъщност ще обеднее българската демокрация", беше категоричен Иванов.

"Празните заявки за ВНС, без да бъдат конкретизирани какво ще пише в тази нова конституция и намаляването на депутатите самоцелно не са начин да се рестартира демокрацията. Това са стари популистки тези, за да се замести разговора за необходимите промени. Начинът да рестартираме българската демокрация изисква бърза оставка, промени в обикновено народно събрание, обновено чрез избори", сигурен е Иванов.

Иванов припомни, че Демократична България е направила вече предложения за реформи, които могат да бъдат направени от обикновено народно събрание - ТУК!

Божков: Единствената цел на Борисов е да спечели време

Не може онзи, който доведе България до Трета национална катастрофа, да дава политически предложения. Единствената му цел е да спечели в...

Пълната реч, с която Борисов обяви инициативата за нова конституция ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика