Христо Иванов и ДПС в сблъсък: Ще променя ли Пеевски Конституцията? (ВИДЕО)

7662
Христо Иванов и ДПС в сблъсък: Ще променя ли Пеевски Конституцията? (ВИДЕО)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и Йордан Цонев от ДПС влязоха в сблъсък за участието на Делян Пеевски в комисията по конституционни въпроси.

Вчера санкционираният по "Магнитски" депутат стана неин член с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и благодарение на неучастието на "Възраждане" в гласуването.

В началото на заседанието днес Иванов направи декларация, в която заяви, че го е "страх да си сложи името на провала" на комисията и затова не е неин член. 

Той посочи, че днес във Висшият съдебен съвет ще се състои поредният опит за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от същите хора, които го избраха. Той каза, че от ПП-ДБ добре разбират, че ако Гешев бъде отстранен от същите хора по същия начин, по който той е бил "инсталиран", това няма да донесе усещане за изчистване и възстановяване на баланса в съдебната система.

Според съпредседателят на ПП-ДБ е необходима много сериозна реконструкция на базата на нашето правосъдие, което може да започне с конституционни промени.

Христо Иванов посочи, че вчера "Има такъв народ" са подходили към избора на Делян Пеевски в конституционна комисия като "на майтап" и че същевременно "Възраждане" отричат, че благодарение с тяхното негласуване вчера депутатът от ДПС е бил избран за член на комисията. Иванов разкритикува и ГЕРБ: "Колегите от ГЕРБ избраха "а ла карт" да действат в тази компания. Това ли е борбата със себе си, за която иначе говорите", попита той. Още: Пеевски за конституционната комисия: Ако искат реформа - така ще бъде (ВИДЕО)

Иванов предложи на депутатите да си дадат няколко дни да се успокоят, след което да преведат нов кръг консултации, така конституционната комисия да си свърши работата убедително и българските граждани да повярват в този процес.

"Страх ме е, че ще си сложа името върху провала на тази комисия, затова не съм се опитвал да се кандидатирам в това Народно събрание в нея", каза още Христо Иванов.

Отговорът на ДПС не закъсня.

Зам.-председателят на движението Йордан Цонев защити Пеевски, като заяви, че проектът за конституционни промени на ДПС е изготвен от депутата и експертите на партията. От думите му стана ясно, че партията няма никакво намерение да отстъпи мястото на Пеевски и ролята си в конституционните промени.

"Тази реформа не е изпиране, защото няма какво да перем. Ще направим тази реформа и ако вие искате да сте лицемерни, се подвизавайте във Фейсбук. Ако, г-н Иванов, сте решил да не участвате, това е Ваше решение", каза Йордан Цонев.

Тошко Йорданов от ИТН също взе думата.

"Представете си една млада булка ПП - ДБ, палава булка, която се взима с опитен, по-възрастен, но също доста палав партньор - ГЕРБ, който не една булка е опръщял с 200, понякога откъм дупарата. В този случай се нанизва и ДПС, които да играят ролята на парапет, защото двамата млади се награбват на стълбището, да не вземат да се хлъзнат", каза той, потвърждавайки тезата на Иванов, че от ИТН не приемат промените в основния закон насериозно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com