Христо Иванов: Не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента

5540
Христо Иванов: Не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание". Това заяви пред БНР Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България", във връзка с внесено от "Има такъв народ" (ИТН) предложение за изменение на Изборния кодекс, според което президентът назначава членовете на ЦИК.

По думите на съпредседателя на "Демократична България" около ИТН трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи "управление на промяната":

"Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна. ... Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа".

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление:

"Ще подходим отговорно към всеки опит на ИТН да реализира мандат, но за нас е важно това да не е на всяка цена, а да бъде пригодно управление, което да реализира промяна".

Той беше категоричен, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС.

"Страната е изправена пред три кризи - здравна, икономическа и на държавността, наш дълг е да положим усилие да осигурим ефективно управление. Ако това не се получи, гражданите ще трябва да отговорят кой искат да ги управлява".

Иванов коментира, че политическите сили вече са "на полусъединител на нова предизборна кампания".

"Не може един премиер повече от година да се крие и да отказва да се яви в парламента. Това е принципен въпрос. Това е недопустимо положение на нещата." - това заяви Христо Иванов. Според него, когато има искане от парламента да се яви премиерът, нищо не му пречи да дойде и да отговори, дори и при конкретна тема като "Плана за възстановяване и устойчивост", тъй като премиерът отговаря за целия кабинет.

Той беше категоричен, че премиерът на една парламентарна република не може да си позволи да отказва да дойде в парламента. Съпредседателят на "Демократична България" определи поведението на ГЕРБ като опит да блокират работата на парламента чрез различни процедурни хватки, за да се избегне идването на премиера. "Цялата тази енергия - и в последния парламентарен ден, и днес - всичко това обслужва нежеланието на Борисов да дойде в парламента. Искам да го поканя най-учтиво. От страна на "Демократична България мога да гарантирам институционално, сериозно професионално отношение." - заяви Иванов.

Борисов е един от най-добрите търговци на човешки души

"Борисов има дълъг опит на успешно подбиране на хора, които нямат силен политически характер. Местоблюстители се наричат – хора, ...

На въпроса има ли скрито мнозинство с участието на "Демократична България" и ДПС, Иванов беше категоричен, че такова мнозинство няма и няма никаква форма на координиране между двете формации. Помолен да коментира изказванията от днешната пресконференция на премиера Борисов, според когото повече "няма да ги видите на Росенец", Иванов поясни: "Ние готвим искане за анкетна комисия за Росенец, защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на цялата тази мрежа от бездействия и съдействия, които са оказвали институциите на Ахмед Доган, за да оформи това свое имение с неговия специфичен статут. Разбира се, ще се занимаем и с другия обект, който е известен с името "Росенец" - това е нефтеното пристанище на Лукойл, което всъщност ни доведе като тема там. Така че г-н Борисов може да е спокоен и ще очаквам от него коментар. Ще видим, между другото ГЕРБ дали ще подкрепи нашето предложение. Даже се замислям дали да не се обърна към тях за подписи за тази анкетна комисия."

Помолен да коментира евентуалната си подкрепа за правителство на ИТН, Иванов заяви, че напълно логично е опитът на този парламент да излъчи управление на промяната да бъде фокусиран около мандата на политическата сила, която получи най-голяма част от вота на хората, които искат промяна - "Има такъв народ". "Ние предварителни условия, изнесени пред скоби, не виждаме смисъл да поставяме. Но със сигурност не можем да говорим за безусловна подкрепа.

Това, което е нашето условие, е това наистина да бъде правителство на промяната, което да има капацитета, визията, програмата, персоналния състав, който наистина да може да реализира тази промяна. Защото това е мандатът, който получи това Народно събрание от обществото ни - да реализира промяна. Ние имаме много точна визия каква трябва да бъде тази промяна, какви са механизмите за нейното реализиране. Така че ще се ориентираме по това. Ще подходим изключително конструктивно и добронамерено."

Иванов заяви, че като като политическа формация "Демократична България" иска да участва в сериозно усилие да бъде излъчено управление, годно да реализира промяна. Но ако това Народно събрание не може да излъчи такова годно управление, ще дойде време за следващи избори: "Може да се окаже, че този парламент можа да инкорпорира в себе си само желанието на хората ГЕРБ да не управлява повече, но може да се окаже трудно в него да се излъчи жизнеспособно управление." Той определи настоящия парламент като "парламент, който се опитва да приключи ерата "Борисов" и призова да не бързаме със заключенията за лицето на този парламент, в който за момента се очертава да има много повече разноречия, различни характери, различни идеи. "Страната е изправена пред три сериозни кризи: ковид кризата и икономическата криза, свързана с нея и дълбоката криза на държавността. В такава ситуация наша длъжност е да положим усилия да осигурим управление, но да осигурим добро, ефективно управление на страната. Ако това не се получи, логиката на демократичния процес, логиката на Конституцията е, че се връща мандатът на избирателите, така че те да отговорят на въпроса, ако на предишните избори в крайна сметка това, което се получи като отговор е кой да не управлява - имам предвид ГЕРБ, на следващите избори да отговорят на въпроса кой искат да ги управлява." - заяви Иванов и подчерта, че "Демократична България" ще работи за това да осигури управление, но са готови да се стигне и до другия вариант.

Още: Христо Иванов разкри какво управление ще подкрепи Демократична България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика